Jag och min katt

- in Krönikor
@Erik Neppelberg

Ett substitut för klubbragget eller din nya pluggkompis? Erik Neppelberg ser bara fördelar med ett lurvigt sällskap under studietiden.

För andra natten i rad har jag inte kunnat sova. Det är nämligen ett litet lurvigt djur som ligger och tuggar på mitt hår. Hon heter Snöret. Hon är svart med vit nos och hals och vita tassar. Hon är tre år gammal, kommer från Torna Hällestad och kostade 300 kronor. Vi ville egentligen ha hennes gråspräckliga syster men hon var redan tingad, men andrahandsvalet visade sig vara det bästa.

Snöret har en väldigt stark karaktär. Kombinerat med vassa klor. Jag brukar kalla Snöret för cattitude, ”cat with an attitude”. Hon är väldigt bestämd och sover allra helst mellan matte och husses huvuden. Det är ju såklart jättemysigt. I alla fall de dagar då Snöret inte är lös i magen och fiser mig i ansiktet. Men det sker bara någon gång i månaden.

Snöret gillar risotto och gåslever men äter som mest torrfoder. När det ska firas så får Snöret riktig mjukmat, från något stort multinationellt kattmatsbolag. Då brukar alltid husse smaka på Snörets mat för att se till att det inte är giftigt och för att stilla sin egen nyfikenhet. Då vägrar matte pussa husse på ett par dagar. Men matte förstår inte heller det speciella band som finns mellan husse och Snöret.

I skrivande stund har jag katten spinnandes vid min sida i soffan medan matte är ute på stan. Det är ju en otrolig känsla att vara ansvarig för ett levande ting. Jag tror ju inte så mycket på arv utan vill ju gärna tro att Snöret har lärt sig allt hon kan från mig. Äta, bajsa, sova. Hon är så duktig. När hon inte kräks i sängen, kissar i hallen eller biter mig i håret då.

Tveka inte att skaffa katt redan under din tid som student. Det finns inget bättre än att komma hem en sen natt efter ett antal timmars dancing och en pölse till nattamat, för att välkomnas av ett litet djur i dörren. Dessutom har du faktiskt en hel del tid att umgås med din lurviga kompis när du pluggar, i alla fall om du läser humaniora.

Vi frågar oss ofta när man blir vuxen. Vissa menar att det är när man tar examen, andra menar att det är först när man skaffar barn. Jag har inte skrivit klart min uppsats, men har en katt. Kanske är man lite halvvuxen i alla fall.