Färre valbara platser ska ge fler utbyten

- in Nyheter, Studentliv

De gemensamma utbytesplatserna på universitetet ska fördelas ut på fakulteterna. Ämnesrelevansen ska öka, men utbytesplatserna ska bli färre.

”Vi har sållat bort skogen och har träden kvar.”

Du har hittills haft 327 utbytesplatser att söka under universitetets gemensamma utbytesprogram (LUUP). Men under tisdagen beslutade  förvaltningschefen Susanne Kristensson, efter flera års arbete, att fördela ut platserna till universitetets respektive fakulteter.

Efter en kartläggning av samtliga avtal har universitetet kommit fram till att vissa av de gemensamma avtalen har haft restriktioner som har gjort att det i realiteten inte har varit sökbara för alla studenter. Den otydligheten ska förhoppningsvis vara borta efter den nya fördelningen.

– Vi har sållat bort skogen och har träden kvar.Vi har valt ut de platserna som vi vet passar våra studenter och dit vi har skickat studenter med framgångsrikt resultat, säger Christina Grossmann, chef för internationella avdelningen på LTH och en av de som har varit verksamma i processen.

Med endast ett ansökningsdatum hoppas de ansvariga att det ska minska den obalans som har funnits då Lunds universitet har tagit emot fler studenter än vad som åkt ut.

Tidigareproblem med att studenter har kunnat söka till flera konkurrenskraftiga universitet med olika ansökningsdatum har skapat tomma platser då studenterna lämnar den ena platsen i sista stund. Det är något som man genom endast ett ansökningsdatum kommer att undvika. Målet att skicka ut fler studenter kan då lättare uppnås.

– Det ska inte handla om någon akademisk turism utan internationaliseringen ska vara en del av utbildningen, säger Christina Grossmann.

På måndag börjar det nya systemet att gälla, vilket gör att vissa av fakulteterna redan under hösten kommer att utlysa platser som tidigare gått via LUUP till vårterminens utbyten. Det finns ett undantag från det klubbade beslutet, University of California kommer fortfarande sökas via LUUP då strukturen i nomineringsprocessen kräver det.

– Under veckan kommer de gemensamma hemsidorna förändras, sen kommer varje fakultet att förmedla informationen till studenterna, berättar Richard Stenelo, biträdande sektionschef på avdelningen för externa relationer.

Den tid som frigörs genom att dubbelarbetet minskas hos International Desk, som hanterar LUUP, öppnar för nya möjligheter i verksamheten.

– Vi ska se över hur vi informerar och försöka hitta ett mer integrerat sätt att arbeta med fakulteter genom att anordna till exempel kick-offer för de studenter som ska åka till samma universitet, säger Richard Stenelo.

 

Fakta

[checklist]

Under årens lopp har universitetets utbytesprogram växt sig starkare och de fakultetsanknutna avtalen har blivit fler. Frågan har då väckts vad som skulle hända med de centrala avtalen som LUUP har administrerat. Efter flera års arbete, där bland annat kårer, utbildningsutskottet, internationella handläggare, facket och fakulteterna har fått uttala sig har man kommit fram till slutsatsen att dela ut avtalen på fakulteten. Det officiella beslutet fattades av förvaltningschefen under tisdagen.

  • Ett av de största utbytesprogrammen är Erasmus, som är en del av EU-programmet för livslångt lärande, och har som mål att öka internationell rörlighet och öppenhet över gränser.
  • Programmet startade 1987 och har fått sitt namn från den resande filosofen och humanisten från Rotterdam.
  • 1300 euro utgår i ett grundbidrag till alla studenter som åker inom programmet.
  • Under de senaste åren har även praktikstipendier kunnat ges ut till studenter som ordnar praktikplats själva, där 400 euro i månaden kan ges till stipendiesökande.
  • Studievägledarna är mestadels kontaktpersoner för studenterna, men detta skiftar över lärosätet.
  • Runt tre fjärdedelar av universitetets avtal ingår i Erasmusprogrammet.

LUUP: Universitetsgemensamma utbytesavtal som ingåtts av Externa relationer vid Lunds universitet. Rangordningskriterinerna (generella):

  • Studieresultat-
  • Akademiska poäng och betyg,
  • Studierna relevans för utbidlningen
  • Study Plan och möjlighet att tillgodoräkna kurserna,
  •  Målsättning och motivation- Statement of Purpose, Sidomeriter- CV

Läs mer obalansen mellan in och utresande studenter här.

[/checklist]