Kungligt besök på LTH: ”Mycket intresserade blickar”

- in Intervju, Nyheter

En halvfull aula på LTH fick under onsdagen höra Prins Daniel föreläsa om entreprenörskap. Efter många bilder och handskakningar berättar Prinsen att han inte hade sagt nej till barnen Estelle och Oscar som studenter på Lunds universitet någon gång i framtiden.

Prins Daniel har varit ovanligt omskriven i media under hösten. I augusti åkte han fast för fortkörning på E18 utanför Hofors och i september fyllde han 50 år. Då intervjuades han i en hel timme av Carina Bergfeldt i SVT. Under onsdagen besöker han Lunds Tekniska Högskola för att prata om en av sina hjärtefrågor: entreprenörskap.

Kårhusets aula är ungefär halvfull när Prinsen leder ett panelsamtal med tre företagare som ingår i hans projekt kring ungas entreprenörskap. Publiken instrueras att ställa sig upp när Prinsen kommer in i salen och gör som de blir tillsagda. Efter föreläsningen får Lundagård en kort intervju med Prins Daniel.

– Det var ju både universitetsstudenter och gymnasielever här, lite övervikt för gymnasieelever. Så jag vet inte hur intresset för entreprenörskap är bland studenterna här riktigt. Men det var mycket intresserade blickar och en del frågor, så det känns bra, säger Prins Daniel.

Lång kö för att få skaka hand med Prins Daniel. Foto: Theodor Bondestam

Han får också beta av en lång kö med nyfikna som vill skaka hand och ta bilder med kungligheten. Precis före intervjun får Prinsens händer en rejäl klick med handsprit.

– Vissa är lite blyga men ganska många säger att det var inspirerande och kul att vi kom, säger Prins Daniel.

Själv har han pluggat på folkhögskola och gått några kurser via Karolinska Institutet och Försvarshögskolan. Lite studentliv fick han ändå känna på som ung.

– Jag har väl hälsat på lite kompisar i Uppsala på valborg så ja, lite har jag känt på det.

Barnen Estelle, elva år, och Oscar, sju år, har några år kvar till eventuella universitetsstudier. Prins Daniel kan se framför sig att de läser på Lunds universitet i framtiden.

– Ja, det skulle jag inte säga nej till.

Cajsa Svensson hade lyssnat på föreläsningen med entreprenörerna även om inte Prins Daniel var där.
Foto: Theodor Bondestam

Efter en lunchpaus fortsätter dagen med rundabordssamtal mellan studenter och entreprenörer. En som lyssnade på föreläsningen är Cajsa Svensson, som pluggar maskinteknik på LTH. Hon fick tips om att Prinsen och entreprenörerna skulle komma på besök.

– Det kändes lite spännande, jag har aldrig varit i närheten av kungafamiljen. Men jag hade nog kommit hit, även om inte just Prinsen var här.

Hon kände igen mycket av innehållet men berättar att det ändå var kul att komma dit och lyssna. Cajsa Svensson går en kurs i entreprenörskap och säger att hon redan har skaffat många nya kontakter.

Blir det mycket aktivitet på Linkedin nu?

– Det är väl det hela LTH håller på med, haha.

Men hur var det nu med Prins Daniels fortkörning? Vart var han på väg när han körde sju kilometer för fort? Den frågan vill han fortfarande inte svara på, utan börjar i stället röra sig mot utgången tillsammans med sitt entourage.