Malmö universitet startar civilingenjörsutbildning

- in Nyheter

Snart kan LTH få konkurrens. Malmö universitets första civilingenjörsutbildning öppnar nämligen för cirka 50 studenter hösten 2025. Utbildningen kommer att erbjuda två inriktningar: Tillämpad data science och Internet of Things (IoT).

Med start nästa år kommer Malmö universitet att erbjuda en femårig civilingenjörsutbildning inom datateknik, detta meddelades i ett pressmeddelande under måndagen.

Civilingenjörsprogrammen har länge haft högt söktryck i Sverige. 2035 beräknas det behövas omkring 10 000 fler civilingenjörer inom teknisk fysik, elektro- och datateknik, enligt Universitetskanslersämbetet. I dag erbjuder flera universitet en civilingenjörsutbildning i datateknik. Höstterminen 2023 var det över 1500 sökande till utbildningen på LTH.

Under den tredje terminen på civilingenjörsutbildningen i Malmö väljer studenterna mellan två inriktningar: ”data science”, som är ett tvärvetenskapligt ämne i gränslandet mellan datavetenskap, matematik och kommunikation. Eller ”Internet of Things (IoT)”, där fokuset ligger på att ta vardagliga föremål – som lampor, bilar och vitvaror – och ansluta dem till internet. Det finns i dag inget lärosäte i Sverige som erbjuder den andra inriktningen.

– Det finns ett stort behov av studenter, och det finns ett stort intresse bland studenterna. Så vi är glada att kunna erbjuda denna utbildning, säger Martin Höst, dekan på fakulteten för teknik och samhälle vid Malmö universitet, till Sydsvenskan.

Universitetet rekryterar just nu personal för det nya programmet som startar hösten 2025.