Mästerkockens guide till studentköket

- in Studentliv

Årets kock-finalisten Martin Hansen lanserar en dag av recept för att boosta studentens dagliga budget.

 

Nudlar och snabbmat, det är vanligt förekommande klichéer av studentköket. Men Årets Kock-finalisten Martin Hansen tror att studenters matvanor enkelt kan förbättras och erbjöd i förra veckans intervju tips för utveckling i köket.

Precis som han lovade, har han nu förberett en dag av recept som erbjuder en annorlunda och näringsrik twist.

– Man kan enkelt lyxa till det med lite finess i vardagen, också med en tajt budget.

Recepten nedan ligger alla inom ramen för Sveriges förenade studentkårers studenternas statistiska budget på 67 kronor.

Frukost: – Man måste utgå från att få bra näring under dagens lopp och en bra start är det viktigaste! Här tänkte jag då en müsli, men det är något som vanligtvis är rätt dyrt, så det är billigare att fixa ihop en egen version som jag har gjort här. Lunch:– Med lunch så behöver man något matigt som man kan snabbt röra ihop med en balans av snabba kolhydrater och vitaminer. Middag: – Sen kan man ju göra något lite finare på kvällen efter en lång dag. För att behålla drivkraften in i kvällsplugget!
Martins Müsli Kockens arbetstid: 10 minPris: 8.00 kr

Ingredienser för 4 portioner.

2 dl Rågflingor

2 dl Havregryn

2.5 dl Matolja

3 msk Honung

2 tsk Vaniljsocker

3 msk Linfrön

3 msk Pumpakärnor

2 dl Filmjölk

Gör så här: Värm matolja, honung och vaniljsocker i stor kastrull till blandningen är rinnande. Lägg i grynen och rör om. Se till att de blir genomfuktade. Bred ut blandningen i en långpanna. Rosta mitt i ugnen i 175 grader i 15 min. Rör om under tiden. Låt blandningen svalna och tillsätt sedan linfrön, pumpakärnor eller nötter. Perfekt frukostmüsli tillsammans med filmjölk!

Korv och linsgryta Kockens arbetstid: 30 minPris per portion: 15.00 kr

Ingredienser för 4 portioner.

5 hg Gröna linser (förkokta)

2 hg Gul lök

20 g Bacon, skivad

3 hg Falukorv

1 st tärningar Grönsaksbuljong

3 msk Balsamvinäger

3 hg Morötter

1 st klyftor

Vitlök 1.2 hg

Syltlök 1 dl

Persilja (färsk)

1 msk Potatismjöl

1 st Lagerblad

2 tsk Olivolja

1.8 hg Baguette

Gör så här: Skär morötter, lök och bacon i små tärningar, låt småfräsa i oljan ett par minuter. Tillsätt buljongtärning, lagerblad och en halv liter vatten, låt koka 5 minuter. Häll i konserverade linser, korv och pressa i vitlök. Låt småkoka ett par minuter. Red eventuellt av med potatismjöl utrört i vatten. Droppa över med balsamvinäger, garnera med syltlök och persilja. Servera med baguette.

 

Laxpudding med sirat smör och citron Kockens arbetstid: 20 min Pris per portion: 23.00 krIngredienser för 4 portioner.

1 kg Potatis, fast

1 st Gul lök

2 hg Lax, rimmad

4 st Ägg

4 dl Mjölk

1 st Citron

1 st krukor Dill (färsk)

1 tsk Salt, fint

3 krm Svartpeppar, malen

50 g Smör, mat- och bak.

Gör så här: Till detta recept skall färdigkokt potatis användas. Sätt ugnen på 200°. Smörj en ugnssäker form. Skiva den kokta kalla potatisen. Skala och skiva löken. Varva potatis, lök och lax i en ugnsform. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och svartpeppar. Tillsätt hackad dill och häll äggstanningen i formen. Grädda i mitten av ugnen tills äggstanningen har stelnat och ytan fått fin färg, ca 30 minuter. Smält smör i en kastrull på spisen. Servera laxpudding med skirat smör och citronklyftor.

 

Lingonlimpa med rödbetor och leverpastejPris per portion: 9.00 krIngredienser 4 portioner:

2 hg Leverpastej, bredbar

1 hg Grovbröd

1 dl Rödbetor, skivade

20 g Mandelspån

0.3 st krukor Persilja (färsk)

Gör så här: Smöra på smör och fördela ingredienserna. Garnera sedan med persilja. Kombinera med ett glas Apelsinjuice!

 

Total kostnad: 57,40:- per dag 

Fakta

[checklist]

  • Alla priser är baserade på priset på råvaror som ligger nära tills hands i Lund.
  • Tiderna är uträknade från vad en vanlig amatörkock tar i köket för att förbereda målet.

[/checklist]