Låt kaffekoppen göra skillnad

- in Nyheter, Studentliv

Hallands nations trevliga publokal har dagen till ära dukats upp med tända ljus och rättvisemärkt fika. Det är dags för Fairtrade Challenge – en utmaning som helt enkelt går ut på att fika rättvisemärkt.

Mycket gott bjuds det på under en Fairtradefika. Här skriver NATU-förmannen Ruth Larsson upp vad som kan köpas.
Mycket gott bjuds det på under en Fairtradefika. Här skriver NATU-förmannen Ruth Larsson upp vad som kan köpas.

Det lilla rummet med bokhyllor längst väggarna är ganska tomt när vi kommer men fylls efterhand med sorlet från fikasugna studenter. Bananmuffins, äppelkaka och cocostoppar är bara en del av de saker som finns att välja bland på fikabordet. Några av de som har hittat hit är Mia Linge och Camilla Pettersson. Mest är de sugna på att fika och umgås, men understryker att fairtrade självklart också är viktigt. De tror att sådana här tillställningar är ett bra sätt att uppmärksamma det på och hoppas att det även kan ha påverkan i det långa loppet.

– Om det är bra information och inte bara fika kan det säkert påverka. Det gör att man blir medveten om att fairtrade finns, säger Camilla Pettersson och Mia Linge fyller i:

– Man vet sen innan att fairtrade finns och att det är någonting bra, men inte exakt vad det innebär.

Själva köper de fairtrade då och då.

– Ibland, men inte alltid. Jag fick vara med och plocka kaffe på en plantage när jag var ute och reste i Centralamerika. Då fick man se hur det faktiskt gör skillnad att köpa rättvisemärkt, berättar Camilla Pettersson.

 

 

Fairtradefika-6
– Vi har bytt ut de vanliga ingredienserna till fairtrade-ingredienser. Jag blev förvånad över att det inte blev särskilt mycket dyrare, säger Matilda Mosslind som är volontär på Hallands nation och hjälpt till med arrangemanget.

För långsiktiga avtal

Att de anställda ska få bättre ekonomiska villkor är en sådan skillnad. Mer långsiktiga handelsavtal ska också ge dem större trygghet. Dessutom får odlarna en premie som går till lokala investeringar i till exempel jordbruket eller hälsovården.

Enligt Reine Sterby som är med i miljögruppen på Hallands nation handlar fairtrade främst om arbetsvillkor för anställda på till exempel plantager. Det ska också ta hänsyn till miljön också. De är två av kriterierna som fairtradeprodukter måste uppfylla. Dessutom ska barnarbete och diskriminering motverkas och demokrati och organisationsrätt främjas.

 

 

 

Fairtradefika-1
Förmännen Elin Mattsson, Ruth Larsson och Maria Hammarling sliter hårt vid kastruller och skärbrädor i köket på Hallands nation. Mycket mat ska lagas för en fairtradefika.

Folk ska haja till

NATU-förmännen Ruth Larsson och Nathalie Wahlgren turas om att röra i kastruller och stå i caféet. Fikat idag är ett led i deras engagemang att styra upp nyktra och alternativa aktiviteter till det vanliga studentlivet. Och enligt Ruth Larsson är det mycket som är i görningen:

– Vi håller på att planera för skrattyoga och danspass, och i december ska vi göra någonting tillsammans med musikhjälpen, säger hon.

Samtalet med arrangörerna får fortsätta i köket, mellan lökhackande och chaikokande. De är överens om att event av det här slaget kan fungera som en bra ögonöppnare.

– Folk börjar diskutera. Det är mycket om fairtrade som folk inte vet. Vi försöker kicka igång fler sådana här event. Vi vill upplysa folk om miljön, visa filmer som får folk att haja till, säger Reine Sterby samtidigt som hans ögon tåras av allt lökhackande.

För den som inte kan få nog av fairtrade kommer även lördagen att gå i rättvisemärkningens tecken. Fairtrade City Lund bjuder in till ”En schysst dag” där man kan passa på att se avgörandet av bakverkstävlingen Fair Bake, eller varför inte lyssna på föredrag av Fairtrade Sveriges generalsekreterare.

Fakta

[checklist]Fairtradefikat är ett samarbete mellan Hallands nations aktivitets- och trivselutskott och Miljögruppen och en del av Fairtrade Challenge – ett projekt som genomförts i fem års tid för att uppmärksamma fairtrade. Fairtrade är en oberoende produktmärkning som garanterar att produkten uppfyller vissa kriterier för de anställdas villkor men även för miljön. Till exempel måste produktionen gå till på ett sådant sätt att odlare och anställda får bättre ekonomiska villkor. Dessutom ska demokrati främjas och barnarbete och diskriminering motverkas. Mer om fairtrade finns att läsa på Fairtrade Sveriges hemsida www.fairtrade.se[/checklist]

 

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.