Den sociala fotbollsföreningen

- in Föreningen, Nationer, Studentliv

Ni har säkerligen hört det förr: Hallands nation är studentlivets ”sportnation”. Huruvida det epitetet stämmer mer än vad det gör i folkmun kan tillåtas att diskutera. Klart är iallafall att föreningen har en fotbollsförening, Hallands nations FF.

Det är måndag. De fyra gräsplanerna på Klostergårdens IP täcks av myriader av fotbollsspelare. Det är människor i alla åldrar och här används visselpiporna konsekvent av lagens olika tränare. Även ljudet från tacklingar är påtagligt, liksom lätena från applåder som outtröttligt delas ut av några föräldrar vid planen närmast ishallen. På Klostergårdens IP håller Halland Nation FF hus och under kvällen ska herrlaget träna.

– Jag är fri, ropar en ljushårig kille i sin övertygelse om att få bollen passad till sig.

Men det kommer ingen boll då en lagkamrat lyckas bryta passningen. Herrlaget har precis börjat med kvadraten, en välkänd uppvärmningsövning inom fotboll.

Till kvällens fotbollspass har cirka tio spelare samlats. Det sker i ett kyligt och mörkt höstväder.

– Ska ni inte med och spela? Det är bara att hoppa in, säger en svartklädd munter kille med glimten i ögat innan han ger ut ett rungande skratt. Han heter David Sandberg och har sitt ljusbruna hår fäst i en tofs. Till vardags läser han Politices kandidatprogrammet med inrikting nationalekonomi medan han i herrlaget figurerar som innermittfältare.

Foto: Magnus Göransson

David berättar hur han först fick höra att Hallands nation hade ett fotbollslag i seriesystemet och att det gjorde honom nyfiken. Ganska snart bestämde han sig också för att åka till träningen. I dag är han kvar och det har han inte ångrat för ett öre.

– Det bästa med föreningen är kontakterna, vännerna och det sociala. Vi är verkligen ett härligt gäng där alla trivs. Vi umgås till och med vid sidan av planen. Annars finns det allvarsamhet också, vi har ju trots allt ett lag i seriesystemet. Så hit kommer folk för att spela fotboll och umgås.

David Sandberg är inte den enda som poängterar föreningens sociala atmosfär. Det gör även spelaren Julia Samuelsson och lagkamraten och styrelseledamoten Camilla Bergmark under damlagets träning på Klostergårdens IP. För båda är Hallands nations FF en trevlig mötesplats som är välkomnande för alla människor, oavsett fotbollsfärdighet.

– Jag har alltid spelat fotboll och kände när jag flyttade till Lund att jag ville fortsätta med det, men även träffa nya vänner. Svaret blev det här laget. Alla är jämlikar och alla hjälper varandra. Det är inte så att damlaget sköter sig själva och herrlaget sig själva. När damerna spelar match, har herrarna fikaförsäljning. Vi tvättar varandras matchställ och pumpar varandras bollar. Folk engagerar sig verkligen. Sedan har vi massa fester ihop, skrattar Julia innan hon springer tillbaka till passningsövningen hon precis pausat ifrån.

Foto: Magnus Göransson

Vid sidan av övningen står tränaren Anders Theander och tittar på. Annars går han mellan konerna för att gestikulera mot dem fel som begås eller så går han direkt in under en påbörjad övning för att praktisera dess tillvägagångssätt. Nya order delas ständigt ut och spelarna lyssnar.

– Vänd håll! Vänd håll, utbrister Anders Theander mitt under sin påbörjande utläggning om vad han eftersöker hos sina deltagare.

– Förlåt! Jag måste också hålla koll på träningen. Så vart var jag? Jo, för mig är engagemanget hos deltagarna viktigast, inte kvalitén. Man får inte glömma bort att de flesta är studenter och har ett liv vid sidan av planen. Sedan är kvalitén bra men det som skiljer oss mest från en ”vanlig klubb” är väl att den alltjämnt förblir ojämn, betonar Anders innan han återigen försvinner tillbaka till sina spelare.

Förbindelsen mellan Hallands nation och dess fotbollsförening är intressant på flera plan. Visserligen har båda snarlika namn men deras samröre sträcker sig inte mycket längre än så. Det finns inget krav att vara med i nationen för att spela i respektive lag. Inte heller behöver man vara student.

– Föreningen har egentligen ingen relation till nationen mer än att vi har ett kontrakt som säger att vi vid vissa tillfällen arbetar tillsammans. De hjälper oss med att föreläsa om föreningen för nya studenter och vi hjälper dem med att föreslå studenter att gå med i nationen. Sedan spelar vi i ett lila matchställ. Det utmärker vi oss garanterat med, berättar Oliver Moberg styrelseordförande i Hallands nations FF.