Tornanationerna går samman för hållbarhet

- in Nyheter, Studentliv
@Tindra Englund

Den 15-21 maj är det dags för Lunds universitets hållbarhetsvecka och i samband med detta anordnar även Tornanationerna en vecka i hållbarhetens tecken.

Under de senaste åren har miljöengagemanget vuxit i Lunds studentliv och i dag har de flesta nationer minst en miljörepresentant. Vid Tornanationerna har dessa representanter nu startat ett  gemensamt nätverk i vilket de stödjer varandra och utbyter idéer
– Ibland känns det som om man är lite ensam ute på nationen. Den där ”tråkiga personen” som tjatar om miljön. Men här är vi alla ”den tråkiga personen” tillsammans, säger Lotta Velin, miljöförman på Kristianstads nation och skrattar.

Tanken på att delta i hållbarhetsveckan tillsammans föddes eftersom nätverket ville göra mer än att bara stödja varandra i det interna miljöarbetet.
– Vi hade pratat om att vi ville göra något tillsammans och när vi såg att universitet skulle ha en hållbarhetsvecka så tänkte vi att detta var det perfekta tillfället, säger Erika Alm, miljörepresentant på Helsingkrona nation.

Totalt är det sju stycken miljörepresentanter från samtliga Tornanationer som hjälps åt och måndag till fredag kommer det att anordnas roliga aktiviteter med hållbarhet i fokus. Det ges bland annat tillfälle till att reparera kläder och cyklar, byta sticklingar och prova ekologiska ölsorter.
– Vi vill komplettera universitets hållbarhetsvecka genom att låta de göra det de är bäst på – undervisa, medan vi gör det vi är bäst på – nämligen att ha kul, säger Erika Alm.

Det kommer även att finnas möjlighet att byta kläder med andra studenter.
– Någons skräp blir någon annans guld. Om man haft samma klänning på 14 sittningar så är detta ett perfekt tillfälle att byta ut den mot någon annan,  säger Kajsa Sennemark Aldman, miljörepresentant på Västgöta nation.

Som vanligt i studentsammanhang spelar priset roll och billigt är gott.
– Det mesta som är bra för miljön är ju dessutom ekonomiskt hållbart och perfekt för studenter, säger Lotta Velin.

Under veckan kommer samtliga Tornanationer även att endast att serveras klimatsmart mat, alltså vegetarisk, vegansk, närodlad eller ekologisk mat.
– Det häftiga är att det man gör själv som privatperson kanske inte alltid spelar så stor roll, men när man gör det via nationerna så påverkar det så många och gör faktisk skillnad, säger Lotta Velin.

Nätverket hoppas att hållbarhetsveckan ska kunna hjälpa även de minst engagerade studenterna att inse att det kan vara kul att vara en miljövän.
– Vi vill flytta fokus från att miljö bara ska vara något tråkigt, som att sopsortera, till att det också kan vara svinkul, säger Alice Herrström, miljösamordnare på Sydskånska nationen.

För även om miljöengagemanget växer och studenter är en av de grupper i samhället som har minst klimatpåverkan är de alla överens om att det fortfarande har potential att bli mer omfattande.
– Men det är verkligen på gång och det finns en positiv attityd just nu som det är väldigt kul att jobba i säger Kajsa Sennemark Aldman.

_________________________________________________________________________________________________________________

Veckan i korthet:
Måndag: Reparationsverkstad på Kristianstads Nation
Tisdag: Klädbytarcafé på Sydskånska Nationen
Onsdag: Sticklingar och Hudvård på Helsingkrona
Torsdag: Ölprovning av svensk, ekologisk öl på Västgöta
Fredag: Miljöpubquiz på Hallands

Mer info hittar du HÄR.