Kommunjobben ska göras mer attraktiva för studenterna

- in Nyheter
@Elin Sivard

Uppdragsbanken vill locka studenter till att skriva kandidat- och masteruppsatser i samarbete med kommunerna kring Helsingborg – en möjlighet som inte varit självklar för alla studenter. Genom att synliggöra bredden bland de kommunala uppdragsgivarna hoppas man vinna över fler nytänkande studenter till verksamheterna.

Det ska bli lättare för studenter att skriva uppsatsarbeten. Därför lanserar  Traineeprogrammet Familjen Helsingborg sitt projekt Uppdragsbanken. Det är en förmedlingstjänst för uppsatsarbeten inom det kommunala området. Målet är att stärka banden mellan studenter och kommuner i nordvästra Skåne. I förlängningen hoppas programmet göra de elva kommunerna som utgör Familjen Helsingborg till attraktiva arbetsgivare för unga akademiker.

Säkra tillgången
Bakom Uppdragsbanken ligger Traineegrupp 7 som varit verksam sedan september i fjol. Gruppen består av tio nyexaminerade studenter med kommunala anställningar på olika platser i regionen.
– Rekryteringen är ett sätt att säkra tillgången av akademiker inom de kommunala arbetena, säger Sofie Johansson, en av gruppens aspiranter,
– Idén bakom Uppdragsbanken är att skapa en brygga mellan studenter och kommunala verksamheter. Studenterna behövs för att tillföra teoretiska perspektiv och kommunerna kan erbjuda uppdrag med en verklighetsförankring, säger hon.

Finns stor bredd
Sofie Johansson är själv tidigare student vid kandidatprogrammet i Strategisk kommunikation och tog examen för två år sedan.
Har du känt av en viss attityd till kommunjobb både nu och under dina egna studier?
– Snarare tror jag inte att man riktigt vet vilken bredd kommunala jobb har och exakt vad man kan arbeta med. Många tänker nog skola och omsorg. Det finns så mycket mer, säger hon.

Jonna Warnerbring är student vid Campus Helsingborg och använder Uppdragsbanken. Foto: Satomi Miyata.
Jonna Warnerbring är student vid Campus Helsingborg och använder Uppdragsbanken.
Foto: Satomi Miyata.

Smyglansering av hemsidan
Att visa på bredden av verksamheter är också en av själva grundtankarna bakom Uppdragsbanken. Syftet är en långsiktig kontakt mellan studenterna och organisationerna i fråga, där viktig framtida kompetens knyts till kommunerna. En rad kommunchefer har visat sin uppskattning och smyglanseringen av hemsidan gav stort gensvar bland studenterna.

Hittade examensjobb
Anna Ravelid, HR-ansvarig på Helsingborgs stad, är en av dem som lagt upp och förmedlat uppdrag via sidan. Hon upplever att Uppdragsbanken underlättat sökprocessen:
– Vi hade tänkt på möjligheten att engagera studenter men inte riktigt fullföljt den tanken. Nu blev det ju lättare att göra det i och med att det fanns en samlingspunkt, säger Anna Ravelid och tillägger:
– Det är också en bra möjlighet för oss som kommun att visa vad vi jobbar med.

Jonna Warnerbring kom i kontakt med Uppdragsbanken via kursare som tipsade om att de hittat sina examensjobb genom förmedlingen. Nu skriver hon om medarbetarskap med Anna Ravelid som uppdragsgivare.
– Att skriva för en organisation ger insyn i det praktiska arbetet. Det är ett sätt att undvika den teoretiska infallsvinkel som vi ofta arbetar med inom min inriktning mot psykologi, säger Jonna Warnerbring.
– För mig handlar det om en möjlighet till inblick, säger hon.

Inte gratis arbetskraft
Anna Rizzo och Johanna Prior, båda 21 år, pluggar också PA men med en pedagogisk inriktning. När Traineeprogrammet besökte en av deras föreläsningar och berättade om Uppdragsbanken passade de på att söka bland uppdragen.
– Vi träffar många företag under utbildningen och många av dem pratar ofta om hur de har fortlöpande samarbeten med universiteten, men när man väl försöker få kontakt med dem är det svårare. Det snackas mycket. För oss är det kul att det finns ett stort intresse från den offentliga sektorn som verkar vara på riktigt, menar Amanda Rizzo.
Ni känner er inte utnyttjade som gratis arbetskraft?
– Nej, detta blir ju en morot och ett sätt att knyta kontakter inför framtiden, säger Amanda Rizzo.