Lunds studentbostadsmarknad rödlistas – för tolfte året i rad

- in Nyheter, Studentliv

Snittet för att få bostad i Lund är 3–6 månader för nya studenter, vilket åter leder till kritik från Sveriges Förenade Studentkårer.

Idag, måndag den 29 augusti, släppte Sveriges förenade studentkårer (SFS) sin årliga studentbostadsrapport.

För det tolfte året i rad ser det mörkt ut för nya studenter i Lund: kriterierna för att bli ”grönlistad” är att studenter ska kunna få boende inom en månad, och i Lund förväntas en student få en bostad inom 3-6 månader. Därmed är det osäkert om en novisch i Lund kan få boende under höstterminen, vilket rödlistar staden.

Detta enligt siffror från Akademiska Föreningens bostadsombudsmans rapport från våren 2022, som SFS använder som grund i sin rapport.

I bostadsombudsmannens rapport anges att antalet studentbostäder i Lund är cirka 9 500. Detta räknar in bostäder från AF Bostäder, LU Bostäder, nationerna och andra aktörer som erbjuder studentbostäder. Från AF Bostäders bestånd reserverades cirka 750 bostäder för novischer som fått förtur.

SFS rapport rödlistar även Malmö, där det tar minst ett år att få en bostad.

Däremot grönlistas Helsingborg. Studentorganisationen STAMPUS menar i SFS rapport att detta är tack vare att Helsingborgshem uppförde 160 nya studentlägenheter år 2016, och en post-pandemisk balans mellan utbud och efterfrågan.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln stod det att Lund rödlistades av SFS för elfte året i rad. Det är tolfte året i rad som SFS rödlistar Lund.