Föreläsning i Västerås på en tisdag

- in Nyheter

wuc-vasteras-04

Om du befann dig i centrala Västerås idag och tyckte att det var mycket varmare än vanligt kan jag tala om för dig att det var kulturhuset Växthuset som kokade. Ca 120 gymnasieungdomar från Västmanland hade samlats på Ungdomstinget för hållbar utveckling, ett projekt råddat av Förbundet Agenda 21 tillsammans med Västerås stad, Länsstyrelsen i Västmanland och Landstinget Västmanland.

Vad i hela friden gjorde jag där, undrar ni nu. Sanningen är den att jag har tidernas bästa extraknäck. Jag jobbar för något som startade som ett par vänners företag här i Lund, Wake-Up Call. Vi föreläser och leder inspirerande workshops i socialt entreprenörskap och ungas roll i klimatrörelsen för gymnasie- och högstadieelever men också för deras lärare ibland. Numera kör vi gigs i hela Sverige och är ett rätt gött gäng från alla möjliga delar av landet. Jag och två tjejer som heter Lovisa och Sofie var idag inbjudna att få hålla hov på Västerås Ungdomsting större delen av dagen!

wuc-vasteras-03

Agenda 21 som håller i Ungdomstinget har skapat ett studiematerial om klimat- och energifrågor som kallas för Vett & Watt. Mycket av just det här Ungdomstinget handlade om vår energianvändning – om vad energi är och var den kommer ifrån, hur vi kan minska vår energianvändning och vilka alternativ till traditionella energikällor det finns.

Efter ett par faktaspäckade föreläsningar på morgonen entrade Wake-Up Calls Lovisa scenen med föreläsningen Youth Climate Action. Youth Climate Action misslyckas aldrig med att blåsa nytt liv i sin inte sällan ganska klimatuppgivna publik. Föreläsningen är fullspäckad av peppiga filmer och exempel på vad ungdomar gör runt om i världen och i Sverige för att förändra och förbättra världen – utifrån sina förutsättningar som ungdomar där de lever. Jag blir alltid lika taggad av att få se och höra andra berätta om hur de engagerar sig och organiserar projekt, hur de lyckas aktivera hela skolor och samhällen där de bor med kreativa och roliga idéer.

wuc-vasteras-02

Youth Climate Action följdes i vanlig ordning av vår Redesign the World-workshop. I Redesign the World får eleverna äntligen själva tänka. Nu är det dags att dela med oss av våra verktyg för att förändra världen. Med våra verktyg ser och och lär sig ungdomarna hur lätt det är att omvandla idéerna i deras huvuden till verklighet. De ser att det går, att vägen dit är överskådlig och – viktigast av allt – att den kan vara riktigt, riktigt rolig.

För vet ni en sak? Världen är påhittad. Ni som har sett filmen Matrix är med mig. Allting i världen, alla länder, alla religioner, alla partier och alla lagar och regler är påhittade av människor som en gång fick en idé. Det jag försöker förmedla på workshopgolvet är att alla som har fattat detta kan förändra världen. Alla som har insett detta simpla – att allt i världen en gång startade som en idé hos en sådan som du och jag – kan göra precis vad han eller hon vill. Det handlar om att våga hitta på och att lära sig föreställa sig vägen till målet för att se att det kommer att gå.

wuc-vasteras-01

I skrivande stund sitter jag på SJ:s snabbtåg från Stockholm hem till Lund. Det är världens energiboost att få dra iväg någonstans i Sverige mitt i tentaplugget och föreläsa tillsammans med de andra i Wake-Up Call och träffa alla ungdomar och lyssna på deras knäppa, innovativa och fantastiska idéer. Tidernas bästa extraknäck!