Lundakarnevalen föreslås få miljon av kommunen

- in Karneval, Nyheter, Studentliv

Lundakarnevalen 2014 kan få fördubblat ekonomiskt stöd. Borgarna i Lunds kommunfullmäktige har gjort ett budgettillägg på en miljon kronor för nästa års karneval. Det innebär att kommunen fördubblar sitt stöd. 

Mats-H-v-skrivbord-passf
Mats Helmfrid (M), kommunstyrelsens ordförande, är positiv till Lundakarnevalen.

Lundakarnevalen hade senast en omsättning på cirka 29 miljoner kronor, och är ingen liten tillställning med 400 000 besökare. Nu har dock karnevalen en chans att bli ännu större, med en utökning på kommunstödet till en miljon kronor, alltså ungefär en fördubbling från tidigare år.

– Traditionellt så har kommunen ett gott samarbete med karnevalen. Det är ju en aktivitet för alla lundabor, inte bara studenterna. Dessutom är det något som kännetecknar Lund, säger kommunstyrelsens ordförande Mats Helmfrid (M).

Det utökade stödet kommer att vara främst i form av arbete och hjälp från kommunen.

– Det är inte så att vi skickar över pengarna till karnevalen, en del har till exempel gått till att betala renhållning, säger Mats Helmfrid.

Ömsesidigt beroende

Tidigare år har kommunen skött renhållning utanför karnevalområdet, så har karnevalen fått sköta det som är innanför. I år förs en dialog kring att kommunen även skulle hjälpa till med renhållning innanför området.

– Det är ett ömsesidigt beroende, karnevalen är ju beroende av kommunen för att till exempel se till plocka bort vägskyltar och refuger så att karnevaltåget kan gå, avgöra vart bilar ska köra och andra saker, säger Mats Helmfrid.

Han menar även att kommunen tjänar på att karnevalen sätts upp. Anna-Lena Hogerud (S), 2:a vice-ordförande vid kommunstyrelsen, håller med om att det är bra att Lundakarnevalen får pengar.

– Det är inget vi är negativa till, säger hon.

Budgettillägget klubbas igenom i slutet av november.