Oktoberfest i Helsingborg anmäld till miljöförvaltningen

- in Nyheter, Studentliv

Coronaviruset visar inga tecken på att dra ner på tempot, och smittspridningen är som värst i åldersgruppen 20-29 år. Den 9 oktober gick regeringen ut och bad landets studenter att ta ansvar. Samma dag höll campus Helsingborgs studentlivsförening, Stampus, en Oktoberfest-sittning. Festen har nu fått klagomål hos Helsingborgs miljöförvaltning. 

“Studentföreningen Stampus fester/sittningar sker helt utan social distansering” står det i klagomålet till Helsingborgs miljöförvaltning den 20 oktober. “Nästa fest är en Halloweenfest den 30 oktober. Om den organiseras på samma sätt som Oktoberfesten 9 eller 10 okt, med dukning på långbord, avstånd som vanligt, ringlekar och andra lekar där man sitter tätt ihop och rör varandra så är det allvarligt” skriver personen.

Peter Svensson, miljöinspektör på Helsingborg stad, bekräftar att de mottagit ett ärende om trängsel, men att inga vidare åtgärder har tagits. 

“Nu när smittspridningen har ökat så pass markant som den har, så kan man ju titta tillbaka och fundera över om det verkligen var okej att ha ett sådant evenemang.” skriver en Stampus-medlem i ett mejl till Lundagård. 

“Eftersläppet fanns ju, där dansgolvet var öppet, men där var aldrig särskilt tätt och för mig kändes det aldrig jobbigt. Handsprit fanns utsatt överallt, och Stampus var noga med att alla måste även ta eget ansvar och stanna hemma om man känner minsta lilla symptom.” 

Medlemmen menar att sittningen upplevdes som ett välkommen initiativ. 

“Just då kändes det bra, att de kunde anordna något utefter de restriktioner som fanns, då man inte vill hamna i en rutt av att isolera sig själv och aldrig kan komma ut och hitta på saker.”

Lundagård har talat med Stampus ordförande, My Johansson. 

Har ni blivit kontaktade av miljöförvaltningen?
– Ja, en vecka efter sittningen fick vi information om att det hade kommit in ett klagomål, och miljöförvaltningen ville se vilka åtgärder vi tagit och se vad som stämde och inte stämde i klagomålet. Vi hade ett jättebra samtal och det blev inga konsekvenser. 

My Johansson berättar att Stampus hade talat med både polisen och miljöförvaltningen redan innan sittningen om hur den skulle anpassas.
– Men vi hade missat en detalj i den information vi hade fått tidigare. 

Vad var det för detalj?
– Att man inte fick stå upp och dricka. Vi hade ett dansgolv, vilket var okej eftersom vi var under 50 personer. Men ingen dricka fick finnas på dansgolvet, och det hade vi missat. 

Vad var det annars för corona-anpassningar på sittningen?
– Främst att vi delade upp sittningen på två dagar, samt att personalen höll extra avstånd till sällskapen och att försöka undvika köbildning så mycket som möjligt. 

Smittspridningen ökar i åldersgruppen 20-29. Hur ser ni på sittningen i efterhand?
– Efter de nya direktiven så valde vi att pausa all vår verksamhet tillfälligt, så den planerade Halloweensittningen blev inställd. Men ingen i styrelsen har hört om någon smittspridning bland våra medlemmar i samband med våra event, säger My Johansson, som tillägger att Stampus löpande följer information från myndigheterna och anpassar verksamheten efterhand, men hoppas kunna återuppta delar av verksamheten igen så snart som möjligt.