Lundagårds guide till Helsingborg

Campus Helsingborg växer och utbildar nu hela 4000 av Lunds universitets studenter. Lundagårds Lydia Löthman har därför sammanställt fem Helsingborgstips för såväl studenter vid stadens campus som för Lundastudenter som är sugna på en dagsutflykt. 

Centrala Helsingborg. Foto: Ondrej Gomola

Dunkers kulturhus 

Dunkers kulturhus ligger vackert vid havet i Helsingborg med svårslagen utsikt över Öresund och inrymmer diverse kulturverksamheter. Framför allt arrangeras regelbundna utställningar av olika slag med konst, foto och historia. Exempelvis är utställningen “Ikoner”, som visas fram till den sista oktober, väl värd ett besök. Globala ikoner som Bob Dylan och The Beatles samsas med svenska klassiker som Ted Gärdestad och Björn Skifs i en rolig blandning. Inte minst utgör bilderna fantastiska tidsdokument som ger en unik inblick i popmusikens guldålder. 

Chay

Tvärs över torget från Dunkers kulturhus ligger den helveganska restaurangen Chay som serverar vietnamesisk mat, exempelvis en jättegod risnudelsoppa. Under sommarhalvåret har de även en stor uteservering på Sundstorget. Restaurangen håller öppet för både lunch och middag men menyn är avsevärt större och mer intressant under kvällstid så gör med fördel ett besök då.

Lådan

Helveganskt café med jättegoda hembakade kakor, mackor och drycker. Även lunch i form av olika sallader erbjuds. Cafét ligger i köpcentrumet SöDER, centralt men något tråkigt. Ta därför fikan to go och avnjut den på en mer bildskön plats, exempelvis den närliggande stadsparken. 

Bollbrolyckan 

Populär restaurang, bar och nattklubb som anordnar olika events och temafester som ligger vid Helsingborg C. De håller i karaoke tre gånger i veckan samt “silent disco”: ett speciellt men roligt koncept där varje deltagare får ett par trådlösa högtalare som spelar musik. Under corona-pandemin har verksamheten anpassats för att förhindra smittspridning vilket tillfälligt stängt dansgolven, men med de lättare restriktioner som väntar, från den 29 september, är planen att åter öppna upp dessa i början av oktober.

Görningen/Norra hamnen 

Helsingborgs kustnära läge är kanske stadens främsta trumfkort gentemot Lund. Längs med Norra hamnen sträcker sig exempelvis en trevlig strandpromenad på flera hundra meter kantad av ett stort grönområde. Vid strandpromenaden finns flertalet badplatser, inklusive tre kallbadhus, samt restauranger och kaféer. Området är perfekt för en promenad och en välbehövd paus mellan föreläsningar.