Könspoäng, kapacitetsökning och kaledoniskt nej

- in Internationellt
@Tove Nordén

Brist på universitetsplatser i Afghanistan och för få män på Oslos universitet. Här är veckans internationella utblick med Lundagård.

Norge flaggaUniversitet slår jämställdhetslarm
En jämställdhetsrapport på Universitetet i Oslo visar att bara 35 procent av alla utexaminerade studenter är män.
– Detta är en utveckling vi inte kan leva med, säger rektor Ole Petter Ottersen till studenttidningen Universitas. Statsminister Erna Solberg tycker att den ojämna könsfördelningen är en utmaning, men säger också att det är bra att så många kvinnor väljer högre utbildning. Nu finns diskussioner om att införa könspoäng för att komma in på utbildningar, och därmed få förtur om det är få studenter inom samma kön.

AfghanistanDramatisk ökning av studenter
Antalet inskrivna studenter på universiteten i Afghanistan förväntas öka upp till 50 procent detta året skriver tidningen University World News. Mer än 60 000 studenter kommer att börja studera när det nya läsåret börjar i nästa månad, jämfört med 40 000 förra året och 15 000 för tre år sedan. Men för liten kapacitet i utbildningssektorn gör att landet inte kan möta efterfrågan och i nuläget finns för få högskoleplatser för studenterna.
Utbildningsminister Obaidullah Obaid berättade för Världsbanken och andra givarländer vid ett möte i Kabul förra månaden att ministeriet behöver runt 24 000 000 amerikanska dollar för att öka antalet högskoleplatser och expandera kapaciteten i befintliga universitet. Räddningen för afghanska studenter är att de kan ansöka om stipendier till universitet i grannländerna Pakistan och Indien.

SkottlandStudenter röstar nej till självständighet
Debatten om skotsk självständighet är en ständigt aktuell fråga, med en verklig omröstning den 18:e september i år. En grupp studenter vid Glasgow Caledonian University gjorde en intern omröstning som visade att en majoritet ville fortsätta tillhöra Storbritannien, skriver Huffington Post. Omkring 1500 studenter deltog i omröstningen, och visade att hela 63 procent inte ville att Skottland skulle bli självständigt.
– Som en del av Storbritannien kan studenter dra nytta av de fördelar som finns av att vara en del av något större. Vi är starkare och bättre tillsammans, säger studenten Sogand Azimi till The Scotsman.