Den starkaste överlever

Femte mars: Anders Borg i AF-borgen. I går: Magdalena Andersson på Palaestra et Odeum. De finanspolitiska jättarnas kamp om studenterna gör sig påtaglig i Lund, tycker Lundagårds utsände. 

– Bra, Peter! Du får stanna, skrattar Magdalena Andersson till sin medarbetare på salens övre rad.

Han har just manifesterat sin kunskap genom att svara på en retoriskt ställd fråga om enhetsarbetskostnad. Ett mått som avser kostnaden att tillverka en enhet av vald sak – och är en marginaliserad faktor i diskussionen om eurokrisen.

Enhetsarbetskostnaden har genom eurokrisen varit konstant i ett ekonomiskt stabilt land som Tyskland, samtidigt som andra har haft det tuffare. I Spanien och Italien har kostnaden ökat med närmare 40 procent och skadeskjutit ländernas export betydligt. Det har gjort en redan dålig situation än värre och inneburit ett ohållbart gap emellan eurosamarbetets medlemmar.
– Där ligger, som jag ser det, de underliggande orsakerna till eurokrisen, förklarar Magdalena Andersson för en intensivt lyssnande skara på Palaestra et Odeum under onsdagskvällen.

Magdalena Andersson pratade om ekonomi, arbetslöshet och studiemedlet under sitt anförande. Foto: Jens Hunt
Magdalena Andersson pratade om ekonomi, arbetslöshet och studiemedlet under sitt anförande.
Foto: Jens Hunt

En intensivt intresserad, men liten skara. Hennes moderata dito lockade närmare 600 personer och fyllde Stora salen i AF-borgen. På Palaestra övre, med en kapacitet på 100 platser, gapar drygt hälften av stolarna tomma. Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson är inte lika hett stoff som finansminister Anders Borg, tydligen.

Utmaningarna som väntar Sverige runt kröken i sviterna av finanskrisen är många. En hög ungdomsarbetslöshet, svikande skolresultat och urholkade statsfinanser har försatt landet i det största budgetunderskottet sedan finanskrisen 1990-94.
– Problemet i Sverige är att arbetslösheten är alldeles för hög. De som inte har en gymnasieexamen är betydligt oftare arbetslösa, än de som har. Gymnasieutbildning är en vattendelare på arbetsmarknaden, säger Magdalena Andersson och förklarar att utvecklingen vi har sett inom skolan är oroande:
– Svenska skolresultat faller snabbare än i något annat OECD-land. Ungarna lär sig mindre och mindre. Vi är ganska långt ifrån den självbild vi har i Sverige.

Anförandet bekläs inte i något fint, men skenbart, omslag. Av en mild och bestämd hand, lotsas åhörarna med pedagogisk finess och retorisk kompetens genom den intellektuella labyrint politiska processer ibland kan vara. Åhörare tillåts avspänt bemöta Magdalena Anderssons budskap med spontana frågeställningar. Det var en timmes långt middagsbordssamtal.

Matchen i retorik, likeability och känsla mot Borg? Andersson på knockout. Dock med handikapp.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

DEBATT: ”Arbetet för trygga campus utan trakasserier måste fortsätta”

#Metoo-rörelsen har med all tydlighet visat att vi