Eva Wiberg fick flest röster

- in Nyheter
@Carl-Johan Kullving

Universitetskollegiet har sagt sitt. 35 av 47 ledamöter vill ge Eva Wiberg fortsatt förtroende som prorektor för Lunds universitet.

Jakten på näste prorektor för universitetet fortsätter. Under måndagen sammanträdde Universitetskollegiet för att rösta fram sin favorit. Alternativen var professor Bo-Anders Jönsson från Naturvetenskapliga fakulteten och nuvarande prorektor Eva Wiberg. Den senare drog det längsta strået.
– Det känns väldigt roligt. Jag känner mig uppskattad, hedrad och är väldigt ödmjuk över att ha fått deras förtroende, säger Eva Wiberg.
– Bo-Anders Jönsson är väldigt bra och mycket kunnig, och jag vill gärna fortsätta ta del av hans erfarenheter och kunskap,
Hur känns det att få en ny rektor som parhäst?
– Det är spännande att gå in i en ny fas med universitet eftersom varje period har sitt behov. Nu har vi haft en fas du vi expanderat mycket, nu behöver vi implementera besluten och gå vidare.
Vilka är de första studentfrågorna du tar tag i efter årsskiftet?
– Kontinuiteten är viktig för att förbättra grundutbildningen. Breddad rekrytering, möjlighet till överklagande och det nya utvärderingssystemet från Universitetskanslersämbetet fortsäter vi jobba med. Studenterna ska kunna känna sig trygga.
– Jag vill fortsätta vara prorektor just därför att jag vill vara med och avsluta alla projekt rörande grundutbildningen som påbörjats, men också tänka nytt, säger Eva Wiberg.

Processen fortsätter
Valprocessen fortsätter då Universitetskollegiets votering är endast är rådgivande. Eva Wiberg efterträdde Eva Åkesson när hon blev rektor för Uppsala universitet år 2012.
– Imorgon har beredningsgruppen, som tagit fram kandidaterna, möte. De ska skicka underlag till universitetsstyrelsen som fattar beslut på styrelsemötet den 12 december, säger Cecilia Billgren, avdelningschef på universitetsledningens kansli.

Sebastian Persson, vice ordförande för Lunds universitets studentkårer. Foto: Jonas Jacobson
Sebastian Persson, vice ordförande för Lunds universitets studentkårer.
Foto: Jonas Jacobson

Får önskelista
Från studenternas sida är resultatet välkommet.
– Det är positivt med ett rektorspar som belyser utbildningsfrågorna så tydligt. Vi har haft ett bra samarbete med Eva Wiberg under den tid som hon suttit som prorektor redan, och det hoppas vi fortsätter, säger Sebastian Persson, vice ordförande för Lunds universitets studentkårer.
Vilka frågor vill ni att hon ska driva?
– Vi kommer överlämna en önskelista, som vi gjort tidigare år. Den är inte klar än, vi ska fastställa den först vid nästa Lus-ting.
Hinner de få den innan julafton?
– Nej, vi väntar tills de faktiskt börjat sina tjänster. Så i början av nästa år kommer den, säger Sebastian Persson.

Kortare rektorsperiod
Samtidigt har regeringen fattat det formella beslutet om att utse Torbjörn von Schantz till rektor för Lunds universitet från årsskiftet. Däremot är hans anställning bara på drygt fyra år, i vanliga fall sträcker sig rektorsperioden i fem år.
– Regeringens huvudpolicy är att låta anställningen löpa fram tills 65 års ålder, då det är dags för pension. Men det kan överprövas och då får regeringen göra en enskild prövning då, säger Rasmus Lenefors, pressekreterare hos ministern för högre utbildning, Helene Hellmark Knutsson.

 

Artikeln har uppdaterats efter publicering.