På konfliktens omslag

- in Porträttet
@Beri Zangana

När kurderna förföljs i Irak och Syrien kan Taffan Taha inte stå passiv. Den starka kärleken till Kurdistan har tagit henne tillbaka till hemlandet.

Taffan Taga. Foto: Jens Hansen.
Taffan Taga.
Foto: Jens Hansen.

Irak och Syrien brinner. Terrorstämplade organisationen Islamiska staten, IS, sätter skräck i befolkningen som inte delar deras tro och åsikter. Medan fler och fler regioner av länderna faller under IS kontroll står omvärlden och ser på.

I Västra hamnen i Malmö, en hel kontinent från terrorn, står 20-åriga Taffan Taha. Oktoberkylan har kommit och hon huttrar. Taffan Taha är bara på återbesök i Sverige, om några veckor är det dags att återvända till den irakiska delen av Kurdistan. Nervositeten och stressen inför resan finns i kroppen och hon har tillbringat natten på sjukhuset med magkatarr.

I ena handen håller hon en chailatte, i den andra sin iphone. Den har ringt mycket senaste tiden. Det är många journalister som har jagat henne för att få en intervju. I media är hon den unga svenska tjejen som ska göra det märkvärdiga – åka till ett av världens mest instabila områden.
Förra året gav Taffan Taha upp advokatdrömmen.

Hon lämnade studierna i Lund och begav sig till staden Sulaymaniyya i irakiska Kurdistan – ett område som är säkert i förhållande till övriga Irak. Där bor hon nu permanent och ägnar sig åt universitetsstudier inom media och journalistik.

Vid sidan av studierna ser sig Taffan Taha även som människorättsaktivist. Hon spenderar mycket tid med att jobba för kvinnors rättigheter genom att hålla föreläsningar och skriva provocerande debattartiklar. Ofta skriver hon om kvinnlig könsstympning – något som i Kurdistan är ett stort tabu.

Det var alla besök i hemlandet under hennes uppväxt som gav henne en tankeställare. I Kurdistan fick Taffan Taha uppleva de orättvisor som landets kvinnor dagligen fick stå ut med.
– Det var saker som att jag inte fick spela fotboll med killarna eller bada i bikini. I den åldern var det svårt att förstå varför. Detta fick mig att vilja engagera mig mer och försöka förstå varför kvinnor blir behandlade på ett annat sätt.

Taffan Taha kom till Sverige när hon var två år och uppväxten i Sverige var trygg med en stöttande familj. Men trots att hon bott i princip hela sitt liv i Sverige är kärleken till hemlandet Kurdistan större. En kärlek som bara växt med åren.

De regelbundna resorna till Kurdistan med familjen har fört henne närmare sin kurdiska identitet.
– Nu har rasismen i Sverige ökat något oerhört vilket får mig att känna mig mer som en invandrare än svensk. Jag blir en utomstående. Men mitt engagemang i Kurdistan de senaste åren har fört mig närmare landet och det får mig att känna mig mer kurdisk än svensk.

Den stora uppmärksamheten kring henne i tidningar och tv är inget som stör Taffan Taha. Tvärtom, är det något hon ser som en fördel rent karriärmässigt.
– Jag har en dröm att jobba inom media. Att bli uppmärksammad så här tidigt är bara bra.

Men hon vill även själv passa på att uppmärksamma andra aktivister som dagligen jobbar med samma frågor som hon själv. Nyligen blev hon nominerad till ”Månadens malmöbo” av tidningen City för sitt engagemang att hjälpa flyktingar
på plats. Men hon ville inte ha priset.
– Jag bad om att få ge bort min nominering till någon annan som gör ett fantastiskt arbete. Det finns andra aktivister som gör mycket bra och som också förtjänar en utmärkelse.

Taffan Taha börjar prata om Kobane, den kurdiska staden i Syrien som hotas av den Islamiska staten. Att inte kunna åka dit och hjälpa till gör ont.
– Jag bara gråter och gråter. Jag kommer att åka till Duhok och Suruc för att hjälpa till humanitärt genom att besöka flyktingläger och skicka nödvändiga saker.

Det är inte långt ifrån Kobane men det är det närmaste jag kan komma. Samtidigt ger hon sitt fulla stöd till de kurdiska militärstyrkorna i Irak och den av EU terroriststämplade organisationen PKK, som just nu tar kampen mot IS. Att bli en peshmerga, kurdiska för ”de som möter döden”, och ta till vapen en dag är inget hon utesluter. Men det är som att Taffan Taha kommer på sig själv.
– Gör inte som de andra journalisterna gjorde!
– Jag kämpar för ett självständigt Kurdistan på ett annat sätt än att ta till vapen. I intervjuer har jag pratat väldigt lite om peshmerga och mest om mitt engagemang och de insatser jag gör för att hjälpa flyktingar.
Hon ogillar att hon trots detta i flera svenska medier enkelt framställs som den unga tjejen som vill ge sig in i kriget mot IS.

Från Sverige åker nu mängder av kurder till Kurdistan för att vara nära och hjälpa de människor som drabbats av IS härjningar. Viljan finns säkert hos ännu fler. I jakten på en symbol har Svenska Dagbladet, Sydsvenskan och Jenny Strömstedt på TV4 har ryckt i den unga tjejen från Malmö som vill närma sig fronten.

Samtidigt finns det många fler svenskkurder med större kunskap, kontaktnät och erfarenheter i området som också är viktiga i konflikten, men som media inte lagt samma vikt på att uppmärksamma. För Taffan Taha har blivit omslagstjejen alla vill ha.

Taffan Taha lämnar ett kyligt Västra hamnen och sätter sig i bilen med sin syster. Även i kväll kommer hon att följa händelserna via SVT och kurdiska
kanaler. Medan världen ser på hur Irak och Syrien brinner blir frustrationen större hos Taffan Taha. Hon och många kurder med henne känner att de måste åka dit.
Hon kan inte stå kvar i Sverige och bara se på.

TAFFAN TAHA

  • Ålder: 20.
  • Har pluggat: En termin juridik i Lund.
  • Gör: Studerar media och journalistik i irakiska staden Sulaymaniyya. Engagerad människorättsaktivist.
  • Aktuell med: Ska åka ner till Irak för att hjälpa flyktingar som drabbats av Islamiska statens terror.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

På båda sidor av lagen

Före detta tungt kriminell. Nu juridikstudent med siktet