Spelglädje kännetecknar 50 år med Alte Kamereren

- in Nöje

Ett halvt sekel fyllde orkestern Alte Kamereren som firades stort under helgen i Lunds Stadsteater. Publiken bjöds bland annat på vackra toner, mycket spelglada kamererer och en golfboll.

En orkester som funnits i Lund sedan 1964 ska fira in style. Och det var exakt vad studentorkester Alte Kamerern gjorde i helgen. Inte bara scenen fylldes med musikanter, utan också publiken bestod till stor del av förra detta medlemmar, iklädd i deras gamla orkesterkavajer.

Publiken bjöds på mycket svensk musik med flera ABBA-låtar, men en utflykt till bland annat Tyskland gjordes och en riktig bra framförning av Bonnie Tylers I need a hero. Duktiga dansarna från Kamrérbaletten såg till att konserten också blev en fest för ögonen, även om det i början verkade som att killarna i baletten framför allt gillade att dansa med få kläder på sig. Senare visade det sig lyckligtvis att de också kunde utföra sina snygga danssteg i fina kostymer.

Låtarna alternerade med olika tal av ett presentationspar, som ofta var roliga, ibland lite fåniga, men alltid riktigt studentiga. Kören sålde till exempel lottobiljetter under pausen och vinnaren fick ett adventsljusstake, ett kilo potatisar och rätten att slå en golfboll från podiet mot publiken.

Orkesterns spelglädje smittade omisskänligt av sig under hela föreställningen och framför allt under sista låten, som var traditionsenligt Tiger Rag, i vilken många orkestermedlemmar fick chansen att visa sina konsterna i korta solon. Det var alltså ingen överraskning att 50-åriga ”Alte”, som ansökte till Ältere Kamereren, fick vänta åtminstone femtio år tills han skulle kunna försöka gå i pension.

Se fotograf Jens Hunts bildspel från konserten här: