Kritiken mot universitetet växer – kan vara förgäves

- in Nyheter
@Casper Danielsson

Under tisdagen talade världskände miljökämpen Bill McKibben på Stortorget i samband med Fossil Free Lund Universitys ljusmanifestation. Organisationens stöd mot en hållbar aktieportfölj växer sig allt starkare – men universitetet stålsätter sig mot kritiken.

Lunds universitet har sedan i somras inga direkta investeringar i fossila bränslen. Lundagårds uppmärksammande om hur donationer bland annat landade i gasjätten Gazproms fickor, fick universitetet att sälja sina andelar i den fond som var aktuell. Men det är inte nog. Organisationen Fossil Free Lund University jobbar för en fossilfri aktieportfölj och vill att universitetet ska följa sina internationella likar i Stanford University och börja sälja av.

En grön aktieportfölj inget för LU
Det är en önskan som tidigare i höstas slogs ned av universitetsstyrelsen. Det skulle leda till mindre riskspridning i investeringarna och minska avkastningen. Det är pengar som senare ska läggas på universitetets forsknings- och stipendieprogram.

Men det är något som Fossil Free-aktiva Caroline Westblom vänder sig emot.
– Den andel som utgörs av investeringar i fossila bränslen är så pass liten att det inte kommer göra någon större skillnad i avkastningen och satsningen på universitetet, säger hon. Men trots att den är liten måste den bekämpas. Hon förklarar:
– Det vi sätter oss emot är symboliken i investeringen. Det ger ringar på vattnet som är värda så mycket mer än investeringen i sig. Lunds universitet är en respekterad institution i världen som borde följa de storas universitetens exempel.

Ljusmanifestation med världskändis
Under tisdagskvällen hölls en ljusmanifestation på Stortorget för att belysa problemet och än en gång rikta blåslampan mot universitetsstyrelsen. På plats för att elda på trupperna var den globala Fossil Free-rörelsens grundare och den prisade miljökämpen Bill McKibben. Han är i Sverige för att ta emot årets Right Livelihood award, av många kallat ett alternativt Nobelpris.
– Rockefeller-familjen slutar investera i fossila bränslen – hur kan Lunds universitet fortsätta?’’ utropade han och gav publiken en klapp på axeln:
– Utmaningen vi står inför är den största någonsin. Jobbet ni gör är viktigt – för Lunds universitet och för världen. Ni jobbar för framtiden, avslutade McKibben. Orden möttes av jubel och rungande applåder från det hundratal personer som samlats.

McKibben gillar Lund
Efter talet var Bill McKibben överväldigad av Fossil Free Lund Universitys aktivitet.
– Detta är väldigt inspirerande att se. Men det är svårt – många styrande vill inte förändras. Men då står folk upp och vägrar sluta. Jag är väldigt imponerad av att har lyckats sluta samman, säger Bill McKibben och råder rörelsen att inte vika ned sig:
– De måste fortsätta jobba. Det är viktigt för världen.

Stort initiativ – litet gehör
Men trots Fossil Free Lund Universitys initiativ har det varit stopp direkt i dörren för organisationen. Universitetsstyrelsen har pekat på sin stiftelseförordning som säger att investeringarna ska ge bästa möjliga resultat för donerade pengarna. Bara investeringar i vapen, tobak och porr är förbjudna. Men vad som är bäst för universitetet kan tolkas olika, anser Caroline Westblom.
– Vi tänker på vad som är bäst för universitetet på lång sikt. Vi vill att även investeringar i fossila bränslen ska vara förbjudna. Detta är ett långsiktigt arbete och vi kommer att nå vårt mål till slut, avslutar Caroline Westblom målmedvetet.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.