Finland backar om studieavgifter

- in Internationellt, Nyheter
@Axel Vikström

Trots ett ”svenskt skräckscenario” var Finland på väg att införa studieavgifter. Men regeringen har inte hittat kommit överens och därför läggs förslaget på is.

Utomeuropeiska studenter kommer även i fortsättningen att få studera gratis i Finland. Det rapporterar landets största dagstidning Helsingin Sanomat, HS.
– Det är med glädje jag kan konstatera att det inte verkar som frågan om studieavgifter går vidare. Orsaker är att regeringen inte är enig i frågan, säger försvarsminister Carl Haglund (Svenska Folkpartiet) till HS.

Regeringen skulle i praktiken tvingas skicka lagförslaget till riksdagen innan årsskiftet om lagen skulle hinna stiftas innan riksdagsvalet i april.
– Det ser jag inte som realistiskt, säger Carl Haglund.

Däremot ser Finland ut att införa så kallade ansökningsavgifter. De ska täcka kostnader för intygande och översättande av studiedokument.

Piia Kuosmanen, ordförande i Finlands studentkårers förbund, FSF. Foto: Pressbild/FSF
Piia Kuosmanen, ordförande i Finlands studentkårers förbund, FSF.
Foto: Pressbild/FSF

Undviker Sveriges väg
– Det här är en stor seger för oss, säger Piia Kuosmanen, ordförande i Finlands studentkårers förbund, FSF.

Lundagård har tidigare skrivit om de finländska studentorganisationernas ilska över studieavgifterna. Sverige har använts som ett skräckexempel – här störtdök antalet studenter utanför EU/ESS och Schweiz med 79 procent när avgifterna infördes 2011.
– Vi gör allt för att Finland inte ska gå ner längs samma väg som Sverige, säger Piia Kuosmanen.

Sedan regeringens planer uppdagades har studentorganisationerna inte legat på latsidan. De har kontaktat politiker, publicerat gemensamma öppna brev och under hashtaggen ”maksutonkoulutus” (avgiftsfri utbildning) spridit sitt budskap i sociala medier. På finlandssvenskt håll spelade Åbo Akademis studentkårer in en kortfilm där en dystopisk framtid med studieavgifter målas upp.

I måndags firades den avgiftsfria utbildningens dag med en stor demonstration i Helsingfors.
– Det är stort att se att allt vårt arbete gett resultat, säger Piia Kuosmanen.

Faran må vara över för den här gången, men hotet från studieavgifterna finns kvar.
– Studentkårerna i Finland kommer fortsätta med att aktivt föra fram alla de positiva följder som avgiftsfri utbildning för med sig. Dessa beslut måste tas med förnuft, inte utgående från ideologi, säger Piia Kuosmanen.

”Helt fantastiskt”
Sveriges förenade studentkårer, SFS, är mycket glada över beskedet.
– Det är ju helt fantastiskt! Nu tar Finland ett steg i helt rätt riktning – bort från terminsavgifterna, säger ordförande Rebecka Stenqvist.

Hon är imponerad av det arbete som de finländska studentorganisationerna lagt ner för att motverka beslutet.
– Nu får vi hoppas att även Sverige ska tänka om och återgå till avgiftsfria studier för alla.