Ekonomisk kris i ny tappning

- in Nyheter, Spex
@Casper Danielsson

År 1914 var första gången. År 2015 blir nästa. Den 29 april har Lundaspexarna nypremiär med spexet Nero.

Lundaspexarnas regissör  heter Gustav Löwegren. Foto: Casper Danielsson
Lundaspexarnas regissör heter Gustav Löwegren.
Foto: Casper Danielsson

Det har gått drygt hundra år sedan första gången. Nu går spexet Nero upp igen. Lundaspexarna plockar upp stafettpinnen och sätter upp historien om Romarrikets kejsare för trettonde gången sedan 1914.
– Det är kul med ett klassiskt spex. Det kändes som att det var dags för det nu. Vi hade ju ett nytt spex förra gången, säger regissör Gustav Löwegren.
– Vi har försökt behålla dess klassiska känsla, men har förstås även uppdaterat med moderna referenser, fortsätter han.

Spexet utspelar sig år 64 efter vår tideräkning och kejsare Nero har försatt romarriket i ekonomisk kris. Han tvingas vidta åtgärder för att rädda sitt skinn.
– Nero är notoriskt inkompetent. Han är också orättvis och nyckfull. Man får följa honom och hans misslyckade försök att styra staden och hur han försöker lösa problemen han har skapat, beskriver Gustav Löwegren.
– Spexet innehåller också en kärlekshistoria, förstås, tillägger han.

Hanna Thörnblad är Lundaspexarnas förman. Foto: Casper Danielsson
Hanna Thörnblad är Lundaspexarnas förman.
Foto: Casper Danielsson

Premiär 29 april
Spexet kommer att framföras under tre kvällar och har premiär den 29 april. Biljetterna släpps på lördagen den 11 april klockan 12 i AF-borgen.

Lundaspexarnas förman Hanna Thörnblad tror på högt tryck.
– Det gör man ju alltid, men jag tror att det kommer komma mycket folk på premiären. Vi har märkt av ett jätteintresse. Många har hört av sig och varit positiva, säger hon och tror att spexet kommer kunna svara upp till de höga förväntningar:
– Publiken kan förvänta sig en genomarbetad uppsättning där det klassiska blandas med det moderna, säger Hanna Thörnblad.