Stäms för utbildningen

- in Nyheter
@Beri Zangana

En amerikansk student har stämt Mälardalens högskola för bristande kvalitet i utbildningen.

183 000 kronor. Det är vad en amerikansk student betalade för att läsa vid Mälardalens högskola. Men kurserna i matematik och matematisk statistik blev inte som hon tänkt sig. Istället för att mötas av utbildning möttes studenten av flera brister i utbildningen. Oengagerade lärare, otillräckligt med stolar i föreläsningssal där vissa studenter istället tvingades sitta på golvet under föreläsningarna.

Redan i höstas blev den amerikanska studentens fall uppmärksammat. Då krävde hon att få pengarna tillbaka från Mälardalens högskola eftersom att utbildningen inte höll måttet. Svaret – ett tydligt nej. Enligt Universitetskanslersämbetet kom utbildningen att senare bli underkänd på fyra av fem punkter och riskerar nu att läggas ner.

Bengt Lundell, ordförande i Lunds universitets antagningsnämnd. Foto: Arkiv/Pressbild
Bengt Lundell, ordförande i Lunds universitets antagningsnämnd.
Foto: Arkiv/Pressbild

Svårt att driva
Enligt Bengt Lundell som är ordförande i Lunds universitets antagningsnämnd är fallet svårt att driva. Han menar att det blir problem för universitet och högskola när en utbildning underkänts av UKÄ.
– Bara för att Universitetskanslersämbetet argumenterar för att utbildningen inte fungerar betyder det inte att den enskilda studenten inte fått tillräckligt, säger Bengt Lundell.

Inte troligt i Lund
Vid Lunds universitet är det antagningsnämnden som sköter återbetalningar av avgifter till inresande studenter. Universitetet har inte haft liknande fall som i Mälardalen där studenten stämt universitetet. Enligt Bengt Lundell är det inte särskilt troligt att det skulle hända i Lund.
– Det finns för mycket mekanismer för att det skulle ske. Bland annat arbetar universitetet med att ha goda studievägledningar med studenter, säger Bengt Lundell.

Missar tiden
Vid Lunds universitet finns det generösa regler för vad som gäller om inresande studenter vill avbryta sin utbildning. Avbryter studenten sin utbildning innan avresa får denne pengarna tillbaka. Skulle studenten avbryta sina kurser eller utbildningar inom tre veckor får studenten också en återbetalning utan uppstartskostnaden som är på 15 procent av undervisningsavgiften. 
Efter fem veckor kan studenten få 50 procent tillbaka av återbetalningen.

Sker avbrottet senare än det måste studenten visa på skäl som innebär att studenten inte kan studera mer.
– Det vanliga är att man inte anmäler i rätt tid, avbryter man inom 3 veckor ska man tala om det inom tre veckor. Sen finns det andra skäl som har att göra med uppehållstillstånd till exempel. Det är en teknisk grej där varje regel är hyffsat generös, säger Bengt Lundell.