Inget lundaligg på debatten

- in Nyheter
@Annika Skogar

Störta patriarkatet, sedan kan vi börja prata om sexuell frigörelse. Det var slutsatsen under tisdagens Debatt i Lund.

Egentligen skulle kvällens Debatt i Lund ha handlat om Ryssland och Nato. Men när redaktionen satte sig för att planera kom de fram till att det inte kändes helt rätt. Det var ju ändå maj. Det behövdes något roligare.

150512_Sex_on_Stage_05_(LJH)
Andreas Ekström, journalist på Sydsvenskan, var kvällens moderator. Foto: Lukas J. Herbers

Istället för Nato blev därför rubriken ”Ligga i Lund – eller bara hålla handen?”. Det tycks vara ett ämne som framför allt lockar kvinnor, då männen i publiken är betydligt mer lätträkande. Som av en ironisk slump är det dock bara män som gör anspråk på mikrofonen när det senare är dags för frågestund.

Trots rubriken blir det dock inte mycket diskussion om att varken knulla eller hålla hand i just Lund. I stället kretsar kvällens samtal kring hur om kan kalla oss mer sexuellt frigjorda och toleranta idag än för 50 år sedan.

Svaret från panelen blir ja. Och nej.

– Klimatet är mycket mindre heteronormativt i skolor idag när det kommer till sexualundervisning. Kunskapen har också blivit mycket större i samhället i stort, säger Manne Forsberg, författare till boken ”Kukbruk – om sex, kärlek och mansrollen för unga män”.

­Han menar att internet har varit revolutionerande för människor möjligheter att leva ut vem de är, trots samhället normer.
– Om man förr var bög i Bergsjö i Hälsingland och insåg att man gillar killar, då kanske man åkte in till biblioteket i Hudiksvall och smygläste ur ”Sexuella perversioner”. Nu kanske man

Manne Forsberg.  Foto: Lukas J. Herbers
Manne Forsberg.
Foto: Lukas J. Herbers

fortfarande är lika utanför i skolan, men man kan åtminstone träffa folk från hela världen som känner likadant via internet.

Gunilla Thorgren, författare till ”Grupp 8 & jag och Ottar och kärleken”(en biografi över Elise Ottesen Jensen, sexualreformrörelsens grundare i Sverige) tycker det är långt kvar tills vi kan kalla oss fria.
– En sak är att vi kan sitta här och prata om sex och kåthet som man kanske inte kunde göra på slutet av sextiotalet. Men vi har andra normer idag, de är lika hårda men ser annorlunda ut, säger hon.

Gunilla Thorgren får medhåll av Elina Pahnke, redaktör för boken Sexjournalen.
– Om vi vill ändra sexuella normer så måste vi ändra hur samhället ser ut i stort. Jag tror inte vi når någon sexuell befrielse om vi inte först störtar patriarkatet, säger hon.

Elina Pahnke. Foto: Lukas J. Herbers
Ingela Stiej Stålbrand och Elina Pahnke. Foto: Lukas J. Herbers

 

 

 

 

 

 

 

Debatt i Lund arrangeras av Lunds universitet och Samhällsvetenskapliga fakulteten i samarbete med Lunds universitets studentkårer, Akademiska Föreningen och Sydsvenskan.

Rubriken för tisdagens debatt var ”Ligga i Lund – eller bara hålla handen?”

Samtalet modererades av Andreas Ekström, journalist på Sydsvenskan.

I panelen satt:

Gunilla Thorgren – författare till ”Grupp 8 & jag och Ottar och kärleken” (en biografi över Elise Ottesen Jensen, sexualreformrörelsens grundare i Sverige).
Manne Forssberg – frilansskribent och författare som skrivit boken”Kukbruk – om sex, kärlek och mansrollen för unga män”.
Ingela Steij Stålbrand – beteendevetare och lärare i sexologi vid Lunds universitet.
Elina Pahnke – journaliststudent och redaktör för boken Sexjournalen.