ESS-bygget tvingas till brådskande miljardlån

- in Nyheter
@Casper Danielsson

Bygget av forskningsanläggningen ESS går inte som planerat. Nu tvingas organisationen låna flera miljarder, rapporterar DI.

[ads1]

I slutet av 2019 ska forskningsanläggningen stå redo i de nordöstra delarna av Lund. Hundratals personer jobbar i dag med bygget som ska komplettera det snart färdigbyggda Max IV med bland annat världens mest kraftfulla accelerator.

Men allt går inte som planerat. Dagens Industri rapporterar att projektet saknar mycket pengar och tvingas ta ett lön på upp till 2,8 miljarder kronor.

– Det finns en kassaflödesproblematik, men den håller vi på att lösa. Det handlar om att vi har en topp i konstruktionskostnaderna. Vi kommer därför behöva ta tillfälliga brygglån, säger ESS ordförande Lars Börjesson till tidningen.

DI rapporterar vidare att lånen måste beviljas innan årsskiftet – annars kommer bygget eventuellt tvingas dra i bromsen, vilket skulle innebära en kraftig kostnadsökning.

Det här är European Spallation Source, ESS

European Spallation Source blir världens kraftfullaste neutronkälla. I anläggningen kan levande celler, metaller och kemikalier studeras på atomnivå.

I ESS accelereras protoner i ett flera hundra meter långt rör. Protonerna når nästan ljusets hastighet innan de skjuts in i ett mål bestående av en eller fler tungmetaller. När protonerna bombarderar målet blir metallens atomkärnor instabila och börjar avge neutroner. Det är denna process som kallas spallation.