Skatteproblem för ESS

- in Nyheter
@Casper Danielsson

Nu kommer nästa smäll för forskningsanläggningen ESS. Den borgerliga regeringen utlovade vid diskussionerna kring byggnationen skattefrihet för forskare och experter – löften som nu inte infriats, rapporterar P4 Malmöhus.

[ads1]

Forskningsanläggningen ESS ska stå färdigt i nordöstra Lund i slutet av 2019. Tidigare har det rapporterats om att bygget inte gått som planerat och organisationen bakom bygget tvingats till miljardlån för att råda bot på problemen.

Nu kommer nästa smäll. Inför bygget av forskningsanläggningen lovade regeringen skattelättnader vid såväl byggandet som till forskningen som sådan – men det är löften som stött på patrull, rapporterar P4 Malmö. Forskare och experter har nekats skattefriheten och nu fruktar ESS-ledningen att detta kan komma att göra forskningsanläggningen mindre attraktiv för internationella forskare.

Kan innebära stora problem
– Det är väldigt få individer som besitter de fackkunskaper och har den erfarenhet vi behöver. Det blir problem när det tar flera månader innan vi får veta om vi får hit den personen på vettiga villkor och dessutom ibland får ett nej då man anser att beskrivningen av kompetensen är lite för allmänt skriven, säger hon.

Detta kan slå hårt mot anläggningens framtida funktion, säger hon också till P4 Malmöhus.

– Det är väldigt få individer som besitter de fackkunskaper och har den erfarenhet vi behöver. Det blir problem när det tar flera månader innan vi får veta om vi får hit den personen på vettiga villkor och dessutom ibland får ett nej då man anser att beskrivningen av kompetensen är lite för allmänt skriven, säger hon.

FAKTA: Det här är European Spallation Source, ESS

European Spallation Source blir världens kraftfullaste neutronkälla. I anläggningen kan levande celler, metaller och kemikalier studeras på atomnivå.

I ESS accelereras protoner i ett flera hundra meter långt rör. Protonerna når nästan ljusets hastighet innan de skjuts in i ett mål bestående av en eller fler tungmetaller. När protonerna bombarderar målet blir metallens atomkärnor instabila och börjar avge neutroner. Det är denna process som kallas spallation.