Lunds första kvinnliga professor avliden

- in Nyheter
@Casper Danielsson

En banbrytare har gått ur tiden. Birgitta Odén blev den första kvinnliga professorn vid Lunds universitet 1965 och har nu avlidit, 94 år gammal.

[ads1]

Birgitta Odén kom till Lund som 20-åring och skrev en avhandling om svensk finanspolitik under sent svenskt 1500-tal. Därefter tog karriären fart och tio år senare, 1965, blev hon utnämnd till professor i historia vid Lunds universitet – vid tiden såväl första kvinnliga professor i Lund och första kvinnliga historieprofessor i Sverige.

Ses som en kvinnlig förebild
Hon stannade kvar som professor till 1987 och blev 1999 utnämnd till hedersdoktor vid teologiska fakulteten vid Lunds universitet. Birgitta Odén rörde sig över flera forskningsområden, från finanspolitik till universitets- och miljöhistoria, och ses som en föregångare i många fält.

”Hon var en förbild (sic) för kvinnliga akademiker, som den första kvinnliga professorn i Lund och som den första kvinnliga professorn i historia i Sverige. Hon var dessutom en föregångare inom flera forskningsfält, såsom inom miljöhistoria, inom historiografi och i sin forskning om äldre,” skriver Historiska institutionen, Lunds universitet på Facebook.

Birgitta Odén var inspektor för Blekingska nationen åren 1966–1969 och blev då Lunds första kvinnliga inspektor. Hon var även hedersledamot i Boelspexet under 2002. Nu lämnar hon nu efter sig en son och flera barnbarn.

Birgitta Odén blev 94 år gammal.

About the author

Casper Danielsson är webbredaktör på Lundagård sedan 2015. Han blev medarbetare på Lundagård år 2014 och har även specialbevakat Europaparlamentsvalet och riksdagsvalet 2014.