Cancerforskning får rekorddonation

- in Nyheter
@Casper Danielsson

Affärsmannen Bengt Sjöberg diagnosticerades i januari med lungcancer. Nu väljer han att donera större delen av sin förmögenhet för att finna en bot på lungcancern.

[ads1]

2 000 000 000 kronor. Så stor donation görs nu till förmån för cancerforskningen. Bakom rekordsumman står affärsmannen Bengt Sjöberg, som byggt upp en förmögenhet via transportsektorn i Asien och vindkraft.

Anledningen bakom donationen är högst personlig. Vid årsskiftet diagnosticerades Bengt Sjöberg med en elakartad form av lungcancer och ger därför nu bort en större del av sin förmögenhet för att finna bot på problemen.

Bengt Sjöberg, foto: Hans Reuterskiöld/Kung. Vetenskapsakademien
Bengt Sjöberg, foto: Hans Reuterskiöld/Kung. Vetenskapsakademien

– Siffrorna för överlevnad idag inom svensk lungcancervård är nedslående och om jag kan vara med och hjälpa ett antal människor till bättre livskvalitet och längre överlevnad är det värt varenda krona, säger Bengt Sjöberg i ett pressmeddelande.

Ska dela ut uppemot 80 miljoner årligen
De två miljarderna kommer att placeras i en stiftelse som varje år kommer att dela ut ett pris om en miljon dollar till framstående cancerforskare. Utöver priset kommer stiftelsen bidra till andra donationer som kan komma att omfatta närmare 60–70 miljoner årligen.

– Min förhoppning är att stiftelsen ska bidra till en delvis ny syn på behandling av cancer, där man är lika öppen för att utvärdera både konventionella och okonventionella behandlingsmetoder, likväl som en kombination av dom båda, säger han.