ESS får ny ledning

- in Nyheter
@Casper Danielsson

Examen från Cambridge och Oxford och en bakgrund i det amerikanska energidepartementet. Under torsdagen tillsattes John Womersley som ESS nya generaldirektör och tar med sig en diger erfarenhet.

[ads1]

I början av året meddelande nuvarande generaldirektören James Yeck på forskningsanläggningen European Spallation Source, ESS, att han inte kommer att fullfölja sitt avtal. Det skulle löpa till och med 2018, men Yeck valde att avsluta det på grund av familjeskäl. I stället kommer han att jobba 2016 ut – och nu är hans efterträdare utsedd.

Britten John Womersley har en examen från Cambridge och Oxford och har tidigare arbetat som rådgivare åt amerikanska energidepartementet. I dag är han avdelningschef på en av Europas största flervetenskapliga forskningsorganisationer.

– Jag är glad att få att ansluta mig till ESS. Det är en av Europas största och mest synliga nya forskningsprojekt, säger han i ett pressmeddelande.

Nuvarande gd nöjd med valet
Ledarskiftet kommer i en kritisk tid för ESS, då konstruktionen av forskningsanläggningen är i full gång. Närmare 400 medarbetare och hundratals byggarbetare från 15 olika länder är i dag involverade i upprättandet av anläggningen.

Men nuvarande generaldirektören James Yeck menar att utnämningen av John Womersley kommer att innebära bra saker för ESS.

– Hans erfarenhet, kompetens och entusiasm gör honom till rätt person att leda ESS under byggtiden och i verksamheten, säger han.

John Womersley kommer att anlända i Lund i höst och tillträda på posten vid årsskiftet. ESS ska stå färdigt 2019.

FAKTA: Det här är European Spallation Source, ESS

European Spallation Source blir världens kraftfullaste neutronkälla. I anläggningen kan levande celler, metaller och kemikalier studeras på atomnivå.

I ESS accelereras protoner i ett flera hundra meter långt rör. Protonerna når nästan ljusets hastighet innan de skjuts in i ett mål bestående av en eller fler tungmetaller. När protonerna bombarderar målet blir metallens atomkärnor instabila och börjar avge neutroner. Det är denna process som kallas spallation.