Per Bolund om studenternas låga förtroende: ”Mina siffror är inte lika viktiga”

- in Intervju, Valet 2022

Klimatet är den viktigaste valfrågan för Lunds studenter, enligt Lundagårds egen valenkät. Samtidigt hamnar miljöpartiets Per Bolund längst ned på listan över vilken partiledare som studenterna har mest förtroende för. Lundagård träffade språkröret under valkampanjens slutspurt.

Per Bolund står och pratar med väljare vid
Miljöpartiets valstuga på Stortorget i Lund.
Foto: Alexandra Roslund

Stortorget i Lund kryllar av hårt kampanjande representanter från elva politiska partier. Om mindre än två veckor går Sverige till val. I Sverigedemokraternas blommiga tält står en man med SD-tröja framför en grupp intresserade gymnasiekillar och utropar att ”Per Bolund är en pajas”. Tältet bredvid, tillhörande Miljöpartiet, har för stunden flest besökare. Där står nämnda språkrör själv och tar selfies med ungdomar och pratar med väljare.

Per Bolund beskriver valkampanjen som intensiv.

– Det är många tidiga morgnar och sena kvällar. Vi har tagit lite nya grepp nu under valrörelsen, bland annat genom att ha homepartys. Vi kommer hem till människor som har bjudit in sina kompisar eller grannar och pratar politik helt enkelt, säger Per Bolund då han klivit åt sidan från väljarskaran för en intervju med Lundagård.

Kanske är hemmafesterna en vinnande strategi. Klart står åtminstone att Miljöpartiet lyckats vända opinionssiffrorna som ligger på 4.6 procent i Kantar Sifos senaste väljarbarometer från den 12 augusti. Bara tre månader tidigare var partiet långt under riksdagsspärren med 2.7 procent av väljarnas stöd.

Det är ju inte förrän på valdagen som det faktiskt avgörs.

Har du pustat ut nu?

– Nej, det är ju inte förrän på valdagen som det faktiskt avgörs. Opinionsundersökningar är bara tyckande, säger Per Bolund.

Bland Lunds studenter har hela 11 procent tänkt lägga en valsedel från miljöpartiet i röstkuvertet, enligt Lundagårds egen opinionsundersökning. Enkäten visar också att klimatet är den absolut viktigaste valfrågan för studenterna. Samtidigt hamnar Miljöpartiets två språkrör i botten när de tillfrågade uppger vilken partiledare de har mest förtroende för. Inte ens en procent svarar ”Per Bolund”.

Han skrattar först till när Lundagård berättar om siffrorna.

– Om man säger att klimatfrågan är den viktigaste så visar det ju att Lunds studenter är kloka och förstår riskerna för framtiden. Jag vet att Miljöpartiet är det parti som har störst förtroende när det kommer till att lyfta klimatfrågan och genomdriva den politik som behövs för att sänka utsläppen. Det är jag stolt över. Sen tycker jag inte att mina förtroendesiffror är lika viktiga.

Det skapar en ryckighet och en instabilitet i politiken.

Förklaringen till det låga förtroendet kan ligga i att partiet varken är ett klassiskt höger- eller vänsterparti utan bottnar i en “grön ideologi”, menar Per Bolund.

– Om man har en ideologisk lutning åt höger så har man ofta större förtroende för högerpartiers företrädare, och tvärtom. Miljöpartiet är en egen kraft i politiken och då har vi inte samma support från likasinnade när det gäller förtroendesiffror.

Per Bolund vill gärna se en majoritetsregering
Foto: Alexandra Roslund

Men partiet står på intet sätt utanför blockpolitiken. Per Bolund uppger att han gärna hade suttit i en rödgrön regering med Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet.

– Vi skulle vilja se en majoritetsregering. Vi tror att det är en fördel om alla partier som står bakom regeringen också sitter i regeringen. Den senaste mandatperioden har vi ju haft problem med att regeringens förslag inte går igenom i riksdagen. Det skapar en ryckighet och en instabilitet i politiken som vi tror är skadlig för Sverige.

Regeringskonstellation som Per Bolund föreslår är dock inte oproblematiskt. Några timmar efter Lundagårds intervju med språkröret publicerade Expressen en artikel om att Socialdemokraterna vill hålla Miljöpartiet utanför en eventuell regering. Dessutom är det sedan tidigare känt att C inte vill samregera med V.

Att C och V ska sitta i samma regering är väl inte särskilt sannolikt?

– Nej och det är tråkigt att det finns så mycket låsningar i politiken i Sverige. Om väljarna vill se en rödgrön majoritet, då tycker jag att det är vårt ansvar att också sätta oss ner och försöka hitta en lösning tillsammans.

En fråga där MP, S, C och V är någorlunda överens är den om kärnkraften. Åtminstone ser ingen av de fyra partierna ny kärnkraft som lösningen på den energikris som nu präglar den politiska debatten. Det råder brist på tillgång till el i framförallt södra Sverige och elpriserna har nått rekordnivåer. I media har det uppmärksammats att Karlshamnsverket återigen eldar olja, 70 000 liter i timmen.

Behövs inte kärnkraft?

– Sverige exporterar ju mer el än vi någonsin har gjort, mycket mer än vad vi gjorde när vi hade reaktorerna som körde i södra Sverige. Men vi måste se till så att elen finns tillgänglig och att vi kan producera ännu mer. Vi vill investera i förnybar el, inte minst havsbaserad vindkraft och även solcellsparker. På så sätt kan den fossila elen tryckas ut ur systemet. Den ska inte vara lönsam att köra helt enkelt.

En grön politisk omställning är absolut nödvändig, menar Per Bolund, men han belyser också vikten av individens klimatsmarta val i vardagen.

– När jag cyklar till jobbet så vet jag ju att jag gör en liten insats för en bättre stad och en bättre planet.

Det finns ju många cyklister i Lund. Kommer du highfiva några idag?

– Amen det ser jag fram emot! Det är bland det roligaste man kan göra tycker jag. Alla cyklister är ju miljöhjältar i vardagen så de förtjänar vår uppskattning.

Hur det går för Miljöpartiet och Per Bolund på valdagen återstår att se.
Foto: Alexandra Roslund