Lustgassvängningarna i Lundapolitiken – valborgsförbud nekas

- in Nyheter

Kommunen ville förbjuda lustgasförsäljning under valborgshelgen. Beslutet klubbades igenom kommunfullmäktige, men nu upphäver Länsstyrelsen beslutet. Det rapporterar Sydsvenskan.

Den 26 mars rapporterade Sydsvenskan att Lunds polis hade lagt fram ett förbud mot försäljningen av lustgas under valborgshelgen. Problematiken ansågs inte ligga i det eventuellt stökiga beteendet av lustgaspåverkade ungdomar. Motivationen bakom förbudet var i stället att skydda den allmänna folkhälsan, då användandet av lustgas kan orsaka kroniska skador.

– Det är mer ett folkhälsotänk bakom detta, att ungdomar inte ska lockas att ta lustgas, berättade Joakim Nyberg, kommunpolis i Lund till Sydsvenskan.

En livlig debatt följde, där politiker från Centerpartiet, Miljöpartiet och Liberalerna ställde sig i opposition till förslaget. Trots det så klubbas förslaget in, vilket innebar ett förbud året om i området runt Stadsparken.

Men nu har länsstyrelsen med omedelbar verkan hävt fullmäktigebeslutet, rapporterar Sydsvenskan. Regler och förbud på allmän plats kan endast införas med anledning att upprätthålla den allmänna ordningen på dessa.

Då förslaget i stället ämnar värna om folkhälsan, innefattas det inte av ordningslagen och upphävs därför omedelbart, meddelar Länsstyrelsen.