Efter maktkampen – så ska Lund styras

- in Aktuell, Nyheter, Politik, Valet 2022

Efter många och långa förhandlingar står det nu klart att Moderaterna och Socialdemokraterna med stöd av Kristdemokraterna utgör styret för Lund den kommande mandatperioden. Beslutet fattades under gårdagens kommunfullmäktige.

På kommunfullmäktige i går (25/10) stod det klart att Socialdemokraterna och Moderaterna tillsammans tar makten i Lund, med stöd av Vänsterpartiet och Kristdemokraterna. Detta efter att Vänsterpartiet under gårdagen gått ut i ett pressmeddelande och berättat att de skulle stödja Moderaterna och Socialdemokraterna i fördelningen av poster i kommunstyrelsen, eftersom att de tror att dessa partier är ”minst dåliga för Lund”. I övrigt kommer partiet att gå i opposition.

För många kom detta som en chock då Vänsterpartiet efter kommunvalet tillsammans med Liberalerna, Centerpartiet, Miljöpartiet och det lokala partier FörNyaLund förhandlat fram ett avtal om ett nytt politiskt samarbete.

Rasmus Törnblom (M) var
nöjd med resultatet.
Foto: Emilia Lindholm.

Det kaosartade politiska läget i Lund och en stor besvikelse dominerade debatterna under gårdagens kommunfullmäktige. Samtliga oppositionspartier kritiserade det nya samarbetet mellan Socialdemokraterna och Moderaterna. Avgående kommunstyrelseordförande Philip Sandberg (L) beskrev samarbetet som ett ”tvångsäktenskap” med målet att isolera mittenpartierna.

Tonläget under kommunfullmäktige var högt och debatterna långa. Också det nya styrets inställning till miljö- och klimatpolitik dominerade kvällen. I denna debatt stod Vänsterpartiet i fokus och centerpartiets toppnamn Mattias Horrdin menade att Vänsterpartiet nu har övergett sin tidigare miljöpolitik för att locka arbetare till partiet – allt i linje med den nya ”Nooshi-linjen”.

Kvällen bestod inte enbart av sura miner. Lunds nye starke man Anders Almgren (S) var glad över den nya politiska plattform han skapat tillsammans med Moderaterna. Han beskrev förhandlingarna mellan partierna som prestigelösa och att alla korten låg på bordet.

Philip Sandberg (L) får lämna
jobbet som Lunds starke man.
Foto: Emilia Lindholm

Studenterna kan under den kommande mandatperioden förvänta sig ett fokus på frågor om säkrare kollektivtrafik, längre öppettider på nationerna och fler studentbostäder. Även kommunstyrelsens förste vice ordförande Rasmus Törnblom (M) var mycket nöjd över resultatet. Han beskrev det som en historisk dag för Lund, eftersom det är första gången kommunen får ett blocköverskridande styre. Även om Socialdemokraterna inte var deras förstahandsalternativ såg han fram emot det kommande samarbetet.