Magdalena Andersson: ”Bland hat och ilska är högern starkare”

- in Intervju, Nyheter

Hösten 2021 blev Magdalena Andersson (S) Sveriges första kvinnliga statsminister. Mindre än ett år senare, vid riksdagsvalet 2022, förlorade hon regeringsmakten och tappade många förstagångsväljare. Nu siktar hon på att vinna tillbaka det förtroendet, bland annat genom sociala medier.

Unga drar sig högerut. Så lät det efter valet 2022. Förstagångsväljare, som traditionellt har setts som ett starkt vapen för partierna till vänster, var nu med och gav regeringsmakten till höger, enligt en rapport från Ungdomsbarometern

– Den pendeln svänger ju lite. 2014 så röstade ungdomar väldigt rödgrönt. Och det här valet så röstade ungdomar mer blåbrunt, säger Magdalena Andersson.

– De som röstar nästa gång kommer, många av dem, att ha varit under en högermajoritet i Sveriges riksdag under, i praktiken, hela deras liv. Och det är klart att det har konsekvenser för hur samhället har utvecklats. 

– Man har vuxit upp under en utveckling där man kanske inte har sett att det gemensamma levererar. Och det kan slå åt båda håll.

Men det är inte bara sakpolitik som Magdalena Andersson menar behöver förändras för att locka tillbaka unga till socialdemokratin. 

– Vi har också en generation som är uppvuxen med mobiltelefon i handen. Och de är ju på sociala medier. Där är högersidan väldigt mycket starkare, säger Magdalena Andersson.

– Det beror på hur algoritmerna är uppbyggda. Vi har algoritmer som driver ilska och som driver hat. Och bland hat och ilska är högern starkare.

Foto: Johanna Nilsson

Hur ska ni bli större på sociala medier?

– Jag jobbar ganska mycket med mina sociala medier och har ju väldigt många följare. Och det behöver fler socialdemokrater också göra. Och även ha innehåll som kanske…

Magdalena Andersson kollar på partiets pressekreterare Ebba Kock på andra sidan bordet.

– Jag startade Tiktok, det var efter valet egentligen va?, svarar hon.

– Det är något många ungdomar använder.

I höstbudgeten meddelade regeringen att de tillsätter 62 miljoner till tre av landets civilingenjörsutbildningar nästa år, bland annat till Lunds universitet. Något Lundagård tidigare skrivit om. Totalt kommer satsningen ett stöd på ungefär 200 miljoner kronor fram till och med 2029. Förslaget mötte dock kritik eftersom andra utbildningar inte fick något stöd över huvud taget.

– Jag vet inte vad vi har sagt om det i utbildningsutskottet, säger Magdalena Andersson.

Men finns det några utbildningar som är viktigare att prioritera än andra?

– Det råder brist inom massa olika områden. Så det är viktigt att universiteten ser till att utbilda inom de områdena. Och där kan man göra det med dialog också, eller med, så att säga, riktade satsningar mot vissa utbildningar, säger Magdalena Andersson.

– Det har gjorts på olika sätt. Och vilka utbildningar kan det här användas för? Jag vet inte om vi har några sådana konkreta förslag nu i vår budgetmotion, om vi specificerar det så. 

En av de första sakerna den nytillträdda socialdemokratiskt ledda regeringen gjorde efter valet 2014, då Magdalena Andersson var finansminister, var att erkänna Palestina som stat. Dåvarande utrikesminister Margot Wallström sa nyligen i en intervju med Svenska Dagbladet att situationen är raserad, men att beslutet då var rätt i tiden. Magdalena Andersson håller med.

– Ja, absolut. Absolut var det rätt beslut, säger hon bestämt.

Hon säger att det tecknades ett fredsavtal med en tvåstatslösning och att många andra länder också erkänt Palestina.

– De fruktansvärda scener som vi ser och har sett i Israel, men nu ser hela tiden i Gaza, säger Magdalena Andersson och fortsätter:

– Det gör faktiskt att frågan om en fungerande tvåstatslösning har blivit väldigt aktuell igen.

Både Margot Wallström, i intervjun med Svenska Dagbladet, och Magdalena Andersson menar dock att utvecklingen går åt fel håll. 

Tror du att en tvåstatslösning är möjligt? De har kanske inte kommit närmare en lösning sedan 2014.

Foto: Johanna Nilsson

– Nej, det har det ju inte gjort. Det handlar både om vad som hände i Israel, men också det faktum att Hamas har styrt Gaza, säger Magdalena Andersson. 

Under tisdagen var statsminister Ulf Kristersson i Göteborg för ett öppet möte med frågestund. Mötet stördes dock av publiken, som under flera tillfällen avbröt statsministern när han talade. Två av dessa tillfällen fick extra mycket uppmärksamhet. Den ena handlade om att Ulf Kristersson sa att Israel har “rätt till folk…”, innan han korrigerade sig och sa “rätt till försvar”. Detta skriver Dagens Nyheter.

Den andra sekvensen handlade om att publiken buade när statsministern fördömde Hamas. Magdalena Andersson tror dock inte att buandet hade med Hamas att göra, utan skyller istället reaktionerna på hur Regeringskansliet har klippt videon.

– De buade åt väldigt mycket. Där tycker jag att det är viktigt att man inte bara ser det klippet som Regeringskansliet twittrar och har klippt ut, säger hon.

– När man ser lite fler och lite längre klipp så buar publiken hela tiden. Jag tror att man kan tolka det på ett annat sätt, (inte) att de buar åt att han fördömer Hamas, utan för att de är frustrerade i största allmänhet. För den politiken och de ställningstaganden som regeringen gör.

Den tidigare statsministern kritiserar dock publikens agerande mot den nuvarande statsministern.

– Det finns ingen ursäkt för att störa öppna och allmänna möten. Det är en viktig del av vår demokrati, säger hon.

En som snabbt var ute och kommenterade händelsen var Magdalena Anderssons partikollega Annika Strandhäll (S), som vid flera tillfällen blivit kritiserad för sina uttalanden och sitt twittrande. Denna gång blev hon anklagad för att försvara de som buade när Ulf Kristersson, enligt en artikel i Expressen. Hon sa senare på X (tidigare Twitter) att hon inte accepterar att folk stör demokratiska möten.

Har Annika Strandhäll Socialdemokraternas stöd?

– Hon har själv varit ute idag och förtydligat. Jag vet inte exakt vad hon har sagt. Men hon har varit ute och förklarat, säger Magdalena Andersson.

– Det är viktigt att hon förtydligar. Vi socialdemokrater, vi ser aldrig mellan fingrarna med att några avbryter ett demokratiskt möte. Men samtidigt så måste man också kunna kritisera statsministern för hans oförmåga att ena landet i den här svåra tiden. 

Annika Strandhäll, har hon ert stöd?

– Ja, nu har jag inte sett det där, men jag utgår från att hon har uttryckt sig på ett bättre sätt, säger Magdalena Andersson.