Östgöta nation köper kollektiv för tio miljoner

- in Nyheter

För första gången på 60 år har Östgöta nation köpt en fastighet. Bostaden, som ligger alldeles intill nationshuset, ska bli ett kollektivboende för sex studenter med engagemang i nationen. Det här till en kostnad av 10,3 miljoner kronor.

Östgöta nations (ÖG) kurator, Agnes Morano, säger att hela processen drog igång 2019, när man på nationsmötet antog en ny vision: att arbeta för att bygga upp ett Östgötakvarter runt nationshuset. Nationens 33 existerande studentlägenheter ligger redan nu på Hjortgatan, precis bakom nationshuset.

Huset ska bli ett kollektiv, något som enligt Agnes Moreno är en följd av dels byggnadens utformning och dels att det rimmar väl med visionen för projektet.

Vi kände att det var ett mysigt sätt att bo och sedan har det dessutom en viss familjär känsla som vi tyckte passade bra med husets karaktär. Vi siktar på boende som är aktiva på ÖG, kanske främst nyare medlemmar.

Att köpa nya studentbostäder är inte något nationen gör varje dag. På ÖG:s hemsida kan man läsa att de senast köpte bostäder för 60 år sedan. Fastighetsförvärvet var heller inte en helt enkel uppgift. Agnes Morano berättar att nationen fick bilda ett aktiebolag och att bostadsjakten i kvarteret Kulturkvadranten möttes av flera utmaningar.

Sedan 2019 har vi tittat runt på objekt till salu här i området, men ibland har de varit jättedyra och ibland har försäljningen gått väldigt fort. Det tar ju väldigt lång tid för en nation att köpa en byggnad. Vi behöver gå genom vårt aktiebolag och genom husstyrelsen och seniorskollegiet, men sedan hittade vi huset på Tomegatan.

Agnes Morano säger att det har varit viktigt för nationen att hålla bostäderna samlade i ett och samma kvarter, så att man kan vara Lunds mest centrala nation. Detta har dock påverkat prislappen på huset. Fastigheten kostade 10,3 miljoner kronor.

Det är en hel del, Kulturkvadranten är inte det billigaste området.

Nationens målsättning är dock inte att bara köpa ett hus, det ska bli ett helt kvarter. På frågan om man kan räkna med fler fastighetsköp inom en snar framtid svarar kurator Agnes Morano försiktigt hoppfullt.

Det är ju svårt att säga, men drömmen är ju det.

Nationen tar redan emot intresseanmälan. De boende ska enligt seniorskollegiet kunna flytta in i början av sommaren.