Jenica Frisque får inte uppehållstillstånd

- in Nyheter, Studentliv
@Gustaf Eriksson

Trots att hela Samhällsvetarkårens presidium fick högre lön för att vice kårordförande Jenica Frisque skulle kunna fortsätta arbeta avslår Migrationsdomstolen hennes ansökan om uppehållstillstånd.

Nu tvingas Jenica bo i Köpenhamn medan ännu en överklagan prövas.

– Hade jag inte gillat mitt jobb så mycket hade jag gett upp, säger hon.

En djup suck. Sedan går den första internationella studenten som någonsin ingått i ett kårpresidium i Lund och hämtar pärmen där hon samlat sin korrespondenens med myndighetssverige.

– Det börjar bli ganska mycket papper, säger hon med ett snett leende. Sedan blir hon allvarlig.

– I somras tyckte jag det var ganska spännande när mitt fall uppmärksammades och diskussionen om studenternas ekonomiska situation och hur mycket man behöver för att klara sig kom igång. Jag tycker fortfarande att det är intressanta frågor, men det är också en oerhört stressande situation. Jag  vet inte ens om jag kommer att släppas in i Sverige igen om jag åker hem till Kanada över jul, säger hon.

”Kommer polisen nu?”

Avslagsbeslutet, som hon fick från Migrationsdomstolen i slutet av september, har hon ännu inte hunnit sätta in i pärmen.

På ett av pappren, där domstolen meddelar att de inte ens kan pröva hennes fall, har Jenica Frisque antecknat ”deported” med en svart kulspetspenna.

– Jag frågade den kvinna jag pratade med om polisen skulle komma och hämta mig nu. Hon sa att de förmodligen inte skulle det, men hon sa också att jag inte får arbeta i Sverige, säger hon och fortsätter att bläddra bland dokumenten.

– Allt är på svenska, och det är bara fikonspråk. Jag förstår inte att de inte skriver på engelska, de har ju att göra med människor som inte talar svenska jämt, säger Jenica, och fortsätter:

– ”Fikonspråk” var förresten mitt ”dagens ord” för ett tag sedan. I dag är det ”rättshaverist”, säger hon och visar upp undersidan av handleden där hon skrivit ordet för att komma ihåg det.

Favoritordet: Skafferi

Hennes nyfikenhet och vilja att lära mer är påtaglig när hon berättar att hennes favoritord, i konkurrens med termer som ”prisbasbelopp” och ”utbildningsbevakning” är ”skafferi”.

– Jag har pluggat här gratis i två år, och jag vill arbeta i kåren för att ge något tillbaka. I Sverige talar politikerna gärna om att de vill att unga, högutbildade personer ska komma hit och arbeta. Men i själva verket är det så oerhört komplicerat och svårt. Jag känner mig verkligen inte välkommen av myndigheterna: Tidigare hade jag en bild av Sverige som ett land dit människor kunde komma för att få en fristad, men nu har den bilden förändrats helt, säger hon.

När avslagsbeslutet kom kändes det beckmörkt.

– Jag blev förkrossad. Jag hade aldrig trott att det skulle vara så svårt. Om jag inte hade tyckt om mitt jobb så mycket hade jag gett upp och åkt hem till Kanada. Jag har också fått oerhört mycket stöd och hjälp från universitetet, mina kollegor och mina kompisar. Det känns verkligen som jag har en familj här i Sverige.

Har ansökt på nytt

Trots hjälpen som Jenica fått nekas hon nu alltså både arbets- och uppehållstillstånd. Migrationsdomstolens avslag innebär i praktiken att hon inte får stanna i Sverige. 
Nu tvingas hon bo hos en bekant i Köpenhamn.

I fredags gick hon till den svenska ambassaden där och ansökte om arbets- och uppehållstillstånd på nytt. Hon måste nämligen lämna in den ansökan utanför Sveriges gränser.

– I min förra överklagan kunde de inte ta hänsyn till min nya lön, men nu har jag gjort en helt ny ansökan. Det borde inte vara några problem. Det enklaste hade nog varit om jag anmält mig till en kurs och sedan ansökt om studentvisum, men jag ville inte göra det. Jag ville göra rätt för mig, säger hon.

Under tiden överklagan behandlas kan Jenica Frisque fortsätta att arbeta för kåren, åtminstone tror hon det.

– Jag gör nog ingenting olagligt nu. Jag känner verkligen att jag har mycket att ge de internationella studenterna, eftersom jag varit i deras position. Jag vet vad det innebär att komma till Lund från ett annat land, och det uppskattar de internationella studenter som kommer hit. Jag vill verkligen fortsätta arbeta för dem.

Läs mer: Frisques fel: Blev inte utvisad

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.