Storfusk avslöjat: 100 000 kr för toppresultat

100 000 kronor för 2,0. Fusket på högskoleprovet är omfattande och SVT Dold har kartlagt ett rutnät av olika personer som köpt sig till ett toppresultat.

[ads1]

Fuskskandalerna på högskoleprovet fortsätter att avlösa varandra. Nu avslöjar SVT Dold hur hela 87 fuskare köpt sig ett toppresultat på provet – för priser upp till hela 100 000 kronor.

Klarade inte gymnasiet – fick toppresultat
De 87 olika personerna har enligt SVT Dold fuskat någon gång under de senaste fem åren. De har kunnat kartläggas genom en personlig granskning av alla personer under 26 år som fått ett toppresultat under de senaste fem åren.

Fram träder en bild av ett rutnät mellan personer som inte klarat gymnasiet eller inte ens talar svenska – men ändå kan skriva ett toppresultat.

– Jag tycker att det är otroligt tråkigt och vi gör vad vi kan utifrån hur regelverket ser ut i dag, därav vår skrivning till regeringen om att man behöver titta på det här, säger Utbildnings- och högskolerådet avdelningschef Tuula Kousmanen till SVT Dold.

Sofistikerat tillvägagångssätt
SVT Dold beskriver tillvägagångssättet som sofistikerat, men okomplicerat. Med hjälp av speciella öronsnäckor får provdeltagarna samordnade svar från en fuskliga – som tidigare löst alla frågor genom att smuggla ut provet i förväg.

Genom att använda sig av väl dold teknik har provvakterna i alla de 2800 salar ett svårt uppdrag att avslöja fuskare. Därför har Universitets- och högskolerådet sedan tidigare lämnat in ett förslag till regeringen där de bland annat vill ge provvakterna mandat att kroppsvisitera provskrivare.

– Det är komplicerat när det gäller integriteten, men rent krasst har provvakterna i dag inte några möjligheter alls att komma åt problemen med dold elektronisk utrustning, säger Åke Lernefalk, pressansvarig för Universitets- och högskolerådet, till Lundagård.