Från kortkort till brudklänning

- in Nyheter
@Beri Zangana

Med målet om att ge mer färg till det skandinaviska modet har Ida Sjöstedt prisats för sina olika kollektioner. Nyligen blev hon utsedd till årets designer på ELLE-gallan, men vägen dit har inte varit spikrak.

På Grand Hotel är det en kväll för unga kvinnor. Med ett mode för kvinnor är det heller inte särskilt konstigt. Jag kan räkna till två, kanske tre, unga killar som har kommit för att lyssna.

– Vad kul att få bära den här vackra kreationen, säger Anita Schulman som modererar kvällens samtal.

In kliver hon iklädd en av Ida Sjöstedts klänningar. Ida Sjöstedt är huvudpersonen för kvällen och inleder kvällen med att berätta om uppväxten i Stockholms olika stadsdelar. Som ung blev flyttlassen några stycken.

– Jag föddes någonstans på Söder i Stockholm, säger hon.

Modeintresset en del av livet
Det märks att intresset för kläder har varit en del under hela Sjöstedts liv. Redan som sjuåring lärde hon sig att sy och bestämde sig under gymnasiet för att börja ta det på allvar. Efter att ha gått en gymnasieutbildning med inriktning på mode fortsatte hon på samma spår.

Nästa stopp blev en ettårig utbildning i London för att sedan ta ut en kandidatexamen inom design. Nu byttes de konservativa plaggen ut mot nytänk och eget skapande. 

Ida Sjöstedt bjuder på seriösa som såväl roliga historier som hon har varit med om. Allt från att hon var nära på att lägga ner i samband med den ekonomiska krisen 2008 till den kanske mest udda förfrågningen hon fått under sitt arbetsliv.

Bjuder på högt och lågt
– Jag fick förfrågan om jag ville göra en kampanj för en hamburgerkedja och designa en klänning för en hamburgare.

Det här är en afton där man kommer närmare designern Ida Sjöstedt och inspireras av hennes väg till toppen. Hon är en inspiration för många unga människor som ser  upp till henne och hennes framgångar. Hos en relativt blyg publik ställs det några få frågor innan aftonen avslutades.

Men samtalet avslutas med ett moraltest där Ida Sjöstedt tvingas ta ett ställningstagande.

”Ska rika ge till fattiga?” frågar Anita Schulman.

”Ja”, svarar Ida Sjöstedt.

Kanske finns det en grej som förenar en Sjöstedt med en annan Sjöstedt.