Cicciolina-affischen fälld

- in Nyheter
@Lundagård

Affischen inför studentaftonen med Cicciolina är könsdiskriminerande. Det anser etiska rådet mot könsdiskriminerande reklam.

– Affischen förmedlar att det handlar om något annat än en

studentafton, säger ERK:s sekreterare Jan Fager.

Studentaftonen med den italiensk-ungerska porrstjärnan och politikern Cicciolina, som hölls i november förra året, följdes av en intensiv debatt. Frågan gällde om det var rätt av Studentaftonutskottet att bjuda in en porrstjärna att hålla föredrag på studenternas bekostnad.

I samband med debatten anmäldes också affischen som gjorde reklam för arrangemanget. Den föreställer Cicciolina liggande i utmanande poser på en säng och en lädersoffa, iförd endast ett raffset.

Objektifierar kvinnan”

Anmälare var lundastudenten Elsa Häkkinen, som anser att affischen är könsdiskriminerande. Och nu har hon alltså fått medhåll av Näringslivets etiska råd mot könsdiskriminerande reklam, ERK.- Jag är nöjd med deras beslut, eftersom jag anser att den objektifierar kvinnan otroligt mycket och visar upp henne som något att utnyttja, säger Elsa Häkkinen.

Använder porr-identiteten

Men meningarna om affischen har gått isär i rådet. En ledamot reserverade sig mot att rådet överhuvudtaget tog upp ärendet, eftersom de inte prövar anmälningar mot verksamheter som i sig kan vara könsdiskriminerande.

”Cicciolina har under alla år marknadsfört sig som en porrstjärna, även på ett provocerande sätt i sin roll som politiker. Hon har valt att i alla sammanhang använda sig av denna identitet. När Akademiska föreningen väljer att bjuda in Cicciolina till en studentafton måste det ses mot den bakgrunden”, skriver Irene Wanland.

Men det håller inte Jan Fager och de övriga ERK-ledamöterna med om.

– Man kan säga att här marknadsför man en studentafton genom bilder av en kvinna i underkläder, säger han. De föreställer ju Cicciolina, men man kan ha en bild där hon har kläder på sig. Det finns inte något tillräckligt motiverat samband mellan bilderna och aftonen.

Cicciolina skrattade

Oscar Edlund, ansvarig för inbjudandet av Cicciolina, tycker att ERK utför ett viktigt arbete, men tar inte alltför hårt på fällningen i det här fallet.

– Besviken är inte ordet, så stor vikt kan vi inte lägga vid det. Jag såg att andra som fällts gjort reklam för kalsonger eller motorsågar, men vi har visat Cicciolina på det sätt som hon själv önskat.

Han berättar att han varit i kontakt med Cicciolina sedan beslutet kom och att hon började skratta när hon fick höra vad som hänt.

– Hon tyckte att det var absurt. Både hon och vi menar att aftonens innehåll stämmer överens med bilderna om hennes liv. Och vi tycker fortfarande att affischen speglar Cicciolina på ett bra sätt, säger han.

Text: Anna Palmehag