Honeth blir Leijonborgs närmaste man

- in Nyheter
@Lundagård

Universitetsdirektör Peter Honeth lämnar Lunds universitet för att bli statssekreterare på utbildningsdepartementet.

– Vi kommer att satsa på kvalitetsutveckling, både inom forskningen och inom utbildningen, säger han till Lundagård.

Efter 16 år lämnar Peter Honeth arbetet som universitetsdirektör vid Lunds universitet. I stället blir han den nya utbildningsministern Lars Leijonborgs närmaste man.

– Det har varit klart några dagar bara. Jag är uppe i Stockholm nu, tanken är att jag börjar direkt på måndag, säger Peter Honeth.

Ändrar maktbalansen

Vem som kommer att efterträda Peter Honeth som universitetsdirektör är fortfarande inte klart. Men Hans Modig kommer att gå in som tillförordnad förvaltningschef redan i nästa vecka.

Vad som däremot står klart är att maktbalansen inom universitetet kommer att förändras. Peter Honeth har under sina 16 år vid universitetet byggt upp en omvittnat stark ställning.

Vad kommer att vara den viktigaste frågan för den nya regeringen?

– Som du hörde i regeringsförklaringen i morse så kommer vi att prioritera att öka resurserna till forskningen. Vi kommer också att satsa på en kvalitetsutveckling, både inom forskningen och inom utbildningen. Det är en markering att vi kommer att satsa på kvalitet framför kvantitet, säger Peter Honeth.

Jackpot för SFS

För Sveriges förenade studentkårer är utnämningen också en jackpot. Honeth var ordförande för SFS 1973-74.

Hur kommer det att märkas att det sitter en före detta SFS-presidial på utbildningsdepartementet?

– Jag hoppas att jag har kvar en viss förståelse för studenternas och inte minst SFS ståndpunkter. Att ha varit SFS-ordförande är en erfarenhet som man bär med sig hela livet, säger Peter Honeth.

Han har tidigare också varit ordförande för Liberala studentförbundet samt varit kommunalpolitiskt aktiv i Danderyds kommun för folkpartiet.

”Ett tomrum”

Marie Lidén, vice ordförande för Lunds universitets studentkårer, tror att det kommer att bli ett tomrum på universitetet efter Peter Honeth.

– Han har ju en stor ställning på universitetet med stenkoll på budget och sådana saker. Han är tuff och slipad och har ofta bra argument. Men han har varit vettig att ha att göra med för oss kårer, säger hon.

Text: Patrik Kronqvist
Arkivbild: David Polberger 2005