Allt om min overall

- in Nyheter
@Lundagård

Vad är grejen med teknologer och deras overaller? Lundagård har ställt en representant för E-sektionen mot väggen. Svaren blev en chockerande historia om kroppvätskor, tvättning och dyrgripar.

Emil Ohlsson studerar elektroteknik och möter oss bredvid platsen där E-sektionens maskot Hacke Hackspett basunerar ut att han vill ha oss.

Varför har ni overaller?

– På 60- och 70-talet började frackarna bli dyra, så någon kom på att man skulle skaffa overaller i stället. Jag har hört att det började på KTH och sedan spred sig i Sverige. I Linköping har alla som pluggar overall, utom de som pluggar konst. De har kostym i stället.

Men varför använder ni dem?

– Overallerna har störst betydelse under nollningen. De skapar en vi-känsla. Man är skitful i overall och vågar därför bjuda på sig själv. Dessutom ser alla likadana ut och blir tagna på samma sätt. Vi har ett väldigt högt tempo på LTH och det är nyttigt med lite självdistans för att balansera det.

Spegater viktiga

Emil Ohlsson inledde sin bana på LTH med att plugga teknisk fysik, men har nu alltså sadlat om till elektroteknik. Något den som är insatt kan lista ut genom att titta på hans mössa.

– Det här är vintermössan. Vi har en sommar- och en vintermössa. På sommaren har man den vita teknologmössan, säger han.

Emil Ohlsson förklarar att hans två orange knutar vid tofsen, spegaterna, visar att han påbörjat två år teknisk fysik.

– Den tredje knuten, den vita, visar ett påbörjat år elektroteknik, säger han.

Han har också en visselpipa vid spegaterna. Den använde han när han var kulturminister på F-sektionen och hade som uppgift att blåsa i gång sången. Nu har han lämnat visslandet bakom sig och är huvudansvarig för nollningen i stället.

Får inte tvättas

Inledningsvis hade Emil Ohlsson en orange overall, eftersom han läste teknisk fysik, men nu kan han också ikläda sig E-sektionens vita. Eller ”elektrovit” som de kallar den, eftersom den inte håller sig vit särskilt länge.

Varför är det olika färger på overallerna?

– Alla sektioner har olika färger. F-sektionen valde orange med motiveringen ”vi fick välja först”.

Får ni tvätta overallerna?

– Nej, man får bara tvätta den om man själv är i overallen. Jag vet inte om alla följer den regeln. Men man kan säga att det är ett mål att få overallen så äcklig som möjligt.

Det gäller åtminstone de som har den vita overallen. Ett annat vanligt mål är att det ska vara så lite kvar av originalfärgen som möjligt när studierna avslutats.

Luktar inte din overall illa då?

– Det är mycket möjligt att den gör, säger han och skrattar.

Emil Ohlssons overall ser ut som något en fjärdeklassare kunnat knåpa ihop i slöjden – lite lappad och lagad. Ett ben är rosa och kragen har fått en extra orange bit. Han förklarar att det är vanligt att teknologerna byter overalldelar med varandra.

– För att få byta krage ska man ha utväxlat kroppsvätskor, så att säga. För att byta ut bröstfickan tror jag att man ska ha hånglat.

_mg_3098.jpg

Två oumbärliga saker för en teknolog: overallen och mössan.

Används under nollningen

Många har en bild av att teknologerna använder sina overaller så gott som dagligen. Detta visar sig inte stämma.

– Vi använder mest overallerna under nollningen och på ET-slasquer.

ET står för ”efter tenta”, så en ET-slasque är helt enkelt en efter-tenta-fest.

– Och så har vi dem när vi ska ut och leka. Vi var och spelade paintball och då var det bra att inte behöva vara rädd om kläderna, säger han.

Går ni på fest i vanliga kläder också?

– Ja, det gör vi. Men på elektroteknik använder vi overallen mycket. Kemisterna till exempel har mer fina fester.

Dyrgrip

Emil Ohlssons overall är full med tygmärken precis överallt.

– Det är ungefär 50 tygmärken på den. Så inklusive 300 kronor för overallen är den nog värd någon tusenlapp.

Han säger dock att det inte är något problem att lägga så mycket pengar på overallen.

– Det kanske är det dyraste plagget som man har i garderoben, men man förstör inte overallen. Man modifierar den. Enda sättet att förstöra en overall är genom att köra den genom en dokumentförstörare.

Vad är dealen med märkena?

– Jag tror att det började med musikföreningar som bytte märken med varandra för att visa vilka man träffat. Vi använder dem för att visa att vi varit med på någonting, som nollningen, eller att man går ett särskilt program.

Blir det bråk ibland för att någon har en finare overall än någon annan?

– Nej.

_mg_3115.jpg

Text: Ida Gunnarsson
Foto: Emil Langvad