Går det att ta poäng utan att plugga?

- in Nyheter
@Lundagård

Tre studenter har skrivit in sig på tre olika kurser. De har ingen tidigare erfarenhet av ämnena och är strikt förbjudna att plugga. Här kan du följa deras försök att klara tentorna.

För en tid sedan hörde en student av sig till Lundagård. Han tyckte att kunskapskraven på vissa kurser var extremt låga. Av den anledningen började han fundera på om det går att ta poäng utan att plugga.

I dag finns det ett system som gör att ju fler studenter som får godkänt desto mer pengar får lärosätet där de läser. Kritiska röster har länge sagt att detta leder till att lärosäten sänker kunskapskraven för att maximera intäkterna.

Men hur långt kan det ha gått? Kan det vara så att det går att klara en tenta utan att plugga en enda minut och utan att gå på föreläsningarna? Vi har beslutat oss för att testa.

Vi har låtit tre studenter skriva in sig på tre olika kurser. De har ingen tidigare erfarenhet av ämnena och är strikt förbjudna att plugga.

Självfallet rör det sig inte om något vetenskapligt test. Vi vill inte heller att detta ska tolkas som ett påhopp på de studenter som går dessa kurser, anstränger sig och pluggar, men kanske ändå inte klarar tentorna. Men vi menar att om kraven är så låga att det går att klara en universitetskurs utan att plugga så är det ett problem – för studenterna.

Vi tror att studenterna vill att det ställs krav på dem. Vi tror att studenterna vill tvingas lära sig någonting. Vi tycker helt enkelt att det vore en otjänst utan dess like om det faktiskt går att ta poäng utan att plugga.

Därför är det nu upp till bevis. Våra tre testpersoner har vässat pennorna och laddar inför första tentan. Med att göra absolut ingenting.

Följ bloggen här

Viktor Ström
Redaktör och ansvarig utgivare