“Lönen kunde varit bättre”

- in Nyheter
@Lundagård

Läkarstudenterna tjänar mest av alla studenter på sin praktik, men så är de också klara med utbildningen när de börjar sin AT-tjänst.

– Det gäller att ta för sig, då har man stor möjlighet att få göra det man vill göra, säger Olof Broberg, AT-läkare vid Universitetssjukhuset i Lund.

Bakom de stora glasdörrarna in till akutmottagningen är det mycket mindre aktivitet än man kunnat föreställa sig. En tom korridor leder fram till en öppen plats där två sjuksköterskor sitter framför varsin dator. Akutmottagningen är också Olof Brobergs arbetsplats.

– Jag har varit här sedan i mars, innan det var jag på kirurgen, berättar han.

Som AT-läkare trivs han med arbetet på akutmottagningen, trots den ibland höga arbetsbelastningen. Framförallt uppskattar han att arbetet är relativt fritt.

– Det är väldigt individuellt hur vi AT-läkare förhåller oss på arbetsplatsen. Det går att gå bredvid och stå bakom någon handledare om man vill det och att ta för sig och ta större eget ansvar om man vill det, säger han.

Vi går en trappa ner från själva akutmottagningen till personalrummet. Olof Broberg ursäktar röran lite och flyttar på en jacka i en stol.

– Personligen vill jag göra så mycket som möjligt och känner att jag verkligen har möjlighet till det här, säger han.

Alla läkarstudenter måste göra AT-tjänst i minst 18 månader för att kunna söka läkarlegitimation. Löneläget vid AT-tjänst är betydligt lägre än den lön man får som färdigutbildad legitimerad läkare.

– Lönen kunde ha varit bättre. Jag ingår ju faktiskt i schemat som alla andra här. Men när man får legitimationen blir det i och för sig ett rejält lönelyft, säger han.

Text: Oskar Forsberg
Foto:Daniel Ekbladh