Rektorn talade framtidsvisioner

- in Nyheter
@Lundagård

Rektor Per Eriksson stod i talarstolen när en ny termin av Akademiska föreningens Studentaftnar inleddes.


Att Lunds universitets rektor ska gästa AF:s Studentafton har blivit något av en tradition, och på tisdagskvällen var det den nya rektorn Per Erikssons tur att tala inför studenter och andra intresserade som kommit till AF-borgen. Ämnet för kvällen var ”framtidstankar för Lunds universitet – attraktiv miljö för utbildning, forskning och innovation”.

Vill verka politiskt

Per Eriksson tillträdde som rektor för Lunds universitet i januari, och har tidigare bland annat varit rektor vid Blekinge tekniska högskola och generaldirektör för Vinnova. När han nu tar sig an Lunds universitet sätter han ribban högt:

– Målet är att bli ett av Europas absolut främsta universitet, berättade han inför åhörarna på Studentafton.

För att lyckas med det har Per Eriksson satt upp fyra punkter som han vill satsa särskilda pengar på: attraktiva studie- och lärandemiljöer, starka forsknings- och innovationsmiljöer, ökat synlighet för Lunds universitet samt bättre infrastruktur.

– Det ska vara väldigt attraktivt att läsa här, man ska ha engagerade lärare och stark koppling till näringsliv och samhälle, sade Per Eriksson.

En annan viktig sak han tänker ägna sig åt som rektor är att verka politiskt:

– Det har blivit ganska bra med pengar till forskningen, men studentpengen har sjunkit för varje år, och jag kommer att verka för att det här blir den mest prioriterade frågan som universitet och högskolor driver, berättade den nya rektorn.

Vill att Lund ska gräva tunnlar

Per Eriksson talade även om den kravlista med 30 punkter som studentkårerna har skickat till universitetsledningen. På listan återfinns bland annat krav på mer kontakttid mellan lärare och studenter samt bättre lärandemiljöer; men framför allt kräver studenterna att universitetet ska utöva påtryckning på kommunen för att förbättra bostadssituationen. I just denna fråga har Per Eriksson ett konkret förslag, med inspiration från Helsingborg och Stockholm: att gräva ner järnvägsspåren och därmed befria mark där man kan bygga nya bostäder för studenterna.

– Då kan jag garantera att de kommer att ha väldigt nära till infrastruktur, skojade Per Eriksson.

”Universitetens roll allt viktigare”

Relationen mellan politiken, näringslivet och universitetet var ett annat ämne som rektorn tog upp.

– I stället för att säga till politikerna eller näringslivet vad vi behöver av dem så kan vi fråga dem vad vi som universitet kan bidra med, sade Per Eriksson.

Han anser att universitetets roll i samhället blir allt viktigare:

– Vi är i en tid då universitet och högskolor betyder väldigt mycket, kanske mer än de någonsin gjort genom historien. Vårt sätt att arbeta bygger väldigt mycket på kunskap.

Målen är högt satta och visionerna många, och Lunds universitet är inte ensamt om att vilja tillhöra de främsta i Europa. Men Per Eriksson är optimistisk:

– Jag tror att det här är möjligt. Förutsättningarna är väldigt goda, sade rektorn, som även svarade på ett par frågor från publiken innan han tackade för sig.

Nästa gäst i Studentaftons vårprogram är författaren Håkan Nesser, som kommer till AF-borgen den 5 mars.

Text: Einar Wiman
Foto: Jonas Jacobson