Lunds universitet på fjärde plats på diskrimineringslistan

- in Nyheter
@Lundagård

Könsdiskriminerande antagningsregler kan stå Lunds universitet dyrt. En fällande dom i tingsrätten gav 44 diskriminerade kvinnor 35 000 kronor var i skadestånd. Nu väntas fler anmälningar till Diskrimineringsombudsmannen.

I måndags föll domen vid Uppsala tingsrätt mot SLU – Sveriges Lantbruksuniversitet. Fallet gäller 44 kvinnor som utsatts för olaglig könsdiskriminering då de nekades antagning till veterinärutbildningen mellan 2006 och 2007, trots att de hade högsta betyg. SLU genomförde viktad lottning baserad på kön, vilket innebar att män hade 85 procents större chans att bli antagna. Domen innebär sannolikt att även Lunds universitet kan komma att fällas för flera fall av könsdiskriminering.

– Lunds universitet hamnar på fjärde plats på listan över de universitet och högskolor som diskriminerar mest, berättar Gunnar Strömmer på Centrum för rättvisa.

Gunnar Strömmer var de 44 kvinnornas ombud i fallet mot SLU, och han driver även ett ärende mot Lunds universitet gällande orättvisa antagningsregler till det mycket populära psykologprogrammet.

– Den här fällande domen kommer utan tvekan att ha stor betydelse för fallet med anmälningen mot Lunds universitet, fortsätter Gunnar Strömmer.

Lagen säger att det i vissa fall kan vara okej att tillämpa könsbaserade urvalsmetoder, förutsatt att effekten blir stor och att ingen diskrimineras. Enligt Gunnar Strömmer har effekten varit ytterst liten men många kvinnor har diskriminerats både i fallet med SLU och i det pågående ärendet mot Lunds universitet.

– Det blir många knäckta ägg för en liten omelett, säger Gunnar Strömmer

Enligt en rapport från Centrum för rättvisa är könsdiskriminering ett stort problem vid svenska universitet och högskolor. Två tredjedelar av alla högre lärosäten använder diskriminerande antagningsregler och sedan höstterminen 2006 har omkring 8000 personer drabbats negativt. 94 procent var kvinnor.

– Preskriptionstiden för diskrimineringsfall är två år, så alla som misstänker att de blivit diskriminerade från och med antagningen inför höstterminen 2007 bör absolut anmäla detta, säger Gunnar Strömmer.

I domen mot SLU tilldömdes de 44 kvinnorna 35 000 kronor var i skadestånd. I Lund har 678 studenter diskriminerats genom könsviktad lottning sedan 2006, och anmäler alla sina ärenden kan det bli en dyr historia för Lunds universitet.

Text: Linda Jonsson