Då är vi alla brottslingar, igen

- in Krönikor, Kultur & Nöje
@Lundagård

Så har den fruktade IPRED trätt i kraft och vi är för andra gången förklarade brottslingar.

Utan tvekan har denna och i viss mån den förra regeringen föredragit piskan framför andra verktyg för att komma till rätta med den olagliga fildelningen. Frågan är om pådrivarna funderat något över föregående straffs effekt, innan nästa rapp utdelas.

Det som hänt sedan fildelning blev ett lagbrott 1 juli 2005 är att the Pirate Bay klättrar från plats 250 till plats 100 bland världens mest besökta sajter och har i en svensk jämförelse fler besökare än till exempel Hitta, Expressen och Swedbank. Pirate bay-grundarna är nu åtalade och dom väntar.

Den mest positiva aspekten av fildelning tycker jag var dess möjlighet att göra kulturkonsumtionen klasslös, spännande inte minst ur en students synvinkel. I stort sett alla studenter (och ganska stor del av den svenska befolkningen) har en dator och internetuppkoppling. I en tid när biobiljettpriset stigit till en bra bit över 100-lappen medan studiebidraget i stort sett stagnerat på 90-talets nivå, verkade fildelningen kunna bära en kulturens revolution för de mindre välbeställda i samhället.

Då detta ljus nu svajar mer än någonsin i det tilltagande Antipiratmörkret kan de allt fler fungerande lagliga gratisalternativen ses som en ny ljuspunkt.

Open Office är numera en Office-svit nästan lika bra som originalet och en del kommuner har redan gått över till lagliga gratis program baserade på öppen källkod. Så det är inte säkert att piskan tvunget kommer att gynna industrin som betalt den.

Det i min mening mest potenta lagliga alternativet till illegal nedladdad musik, Spotify, kommer från fildelningspionjärerna som grundade Kazaa; ett exempel på hur industrin ibland säkert skulle vinna på att inte ha piskan som enda medel i kontakten med mediekonsumenterna. Man brukar prata om trubbiga instrument, men IPRED är ett verktyg avsett att träffa alla, om än de mest aktiva fildelarna hårdast.

Det vi vaknar upp till idag är ingen fiktion och definitivt inget LOL. På en natt har 1,2 miljoner svenskar blivit brottslingar, igen och IRL.

David Gustafsson