Tre vårhändelser

- in Nyheter
@Lundagård

I skuggan av våren och den begynnande sommaren känner jag att det kan vara på sin plats att kommentera tre saker, som alla börjar på val:

* Valet av det nya presidiet till Lus.

* Valborgsfirandet i Lund.

* Valkretsen Lund.

Det var skojigt och betryggande att höra att Christian Stråhlman blir ny Lus-ordförande. Vi ansvarade båda för utbildningsbevakningen hos varsin kår förra läsåret och från de kåröverskridande möten och projekt som vi gemensamt deltog i är helhetsintrycket av honom intakt: lugn, driven och effektiv. Någon som gör det han säger och enbart säger det han menar. Väldigt trevlig, dessutom. Det var motiveringen till varför det är skojigt att just han är nästa års Lus-ordförande. Anledningen till varför det är betryggande är att han kommer från den kår som kanske är mest i farozonen inför obligatoriets avskaffande. Naturvetarkåren delar naturligtvis ovissheten inför framtiden med en del andra kårer, men även i den gruppen verkar de sticka ut som en utrotningshotad organisation. Kåren är liten, sysslar nästan uteslutande med studentmedverkan, finansieras inte av företag och har under de senaste åren tvingats skära ner på antalet heltidsanställda. Som tidigare ordförande för LUNA vet Christian Stråhlman mer än någon annan vad som krävs för att en kår ska övervinna både ekonomiska och politiska motgångar. Förmodligen var det med kårobligatoriet i åtanke som valtinget beslutade att välja honom.

I morgon är det valborgsmässoafton. Med anledning av det okontrollerade supandet tidigare valborgsmässoaftnar, som förra året resulterade i tragedin vid Katedralskolan, hoppas kommunen att det i år ska gå lugnare till. Detta har tagit sig uttryck i ett par ordentliga kraftåtgärder; inget tillstånd till champagnegalopperna, låsta dörrar på Systembolaget hela torsdagen. Det ska bli intressant att se om bussarna tillåts trafikera gatorna i morgon. Det vore, skulle nog de flesta hålla med om, inte särskilt lämpligt. Mest intressant ska det ändå bli att se ifall kraftåtgärderna verkligen får önskad effekt. Samma praktiska paradox som används för att försvara nationernas alkoholtillstånd bör rimligtvis också vara applicerbar i det här fallet: På nationerna dricks det – Ja. Samtidigt sker drickandet under övervakning av vakter och nationsjobbare som har till uppgift att övervaka situationen så att ingen far illa. Friheten att supa utövas med andra ord under kontrollerade former, vilket inte skulle vara fallet ifall alla drack hemma på korridoren, på Botulfsplatsen, Norra kyrkogården eller – i Stadsparken. Det är förstås bättre att drickandet sker under nykter tillsyn än i ensamhet eller – ännu värre – i sällskap av pådrivare och – värst av allt – påtvingare. Denna tillsyn garanteras inte i Stadsparken.

Lund. Mona Sahlin. 1:a maj. Fråga: Stavas vårt år 1968 eller råkade jag bara se fel på plakatet utanför Ica Malmborgs vid Clemenstorget förra veckan? Det ska bli intressant att höra vad hon har att säga om alliansens förslag på nya CSN-villkor och om hon vill återinföra det tidigare 50 procents-målet.

Läs alla Victor Z. Hahn:s krönikor här.

Victor Z. Hahn