Valborg att skämmas över

- in Krönikor
@Lundagård

Det är andra gången vägkonen kommer in på McDonalds, efter att bäraren alldeles nyss bestämt motats ut av personalen. Den här gången tränger sig det flamsiga sällskapet med konen sig förbi de köande hela vägen fram till kassan.


Killen i svart skinnjacka och rockstjärneutseende sätter upp vägkonen på disken. En av de jobbande knuffar irriterat ner konen på kundernas sida disken och säger något i stil med ” Den ska ut härifrån!”. Killen med konen rör sig mot en annan kassa och sätter upp konen där. Återigen knuffar den anställde ner konen och ser ut att fråga sig varför han gick med på att jobba Valborgsmässoafton. Tumultet fortgår en liten stund till, tills flamsarna snabbar sig ut ur restaurangen med konen. Den ena skrattar och ropar ”Bort med konen från min restaurang!” imiterande den anställda. Mina kompisar får sin matpåse, jag säger till dem att gå i förväg hemåt medan jag hämtar min cykel.

En taxi har stannat precis i närheten. Jag reagerar på att bilens dörrar är öppna. Chaffisen är utanför bilen och säger ”-Det är inte er taxi” när personer närmar sig den.

Jag känner igen delar av ”kongänget”. Men nu verkar det framför allt vara en annan kille som är problemet. Han är lång och troligen övre medelklass, har en röd jacka och mellanlångt hår. När taxichauffören är utanför bilen och säger till de andra, gör den gängliga killen utfall mot den öppna förarplatsen som om han tänker sätta sig på förarsätet. Chauffören blir förbannad, skriker något till killen och gör ett utfall mot honom.

En annan taxichaufför kommer till undsättning från parkeringen, tar rejält tag och slänger ut rockstjärnekillen från taxin passagerarsäte fram där han tydligen satt sig. Killen är nära att falla av draget, blir förbannad och går hotfullt mot den taxichauffören, som nästan ramlar när han går baklänges. Det strömmar till folk runtomkring dem, tyvärr verkar alla tillhöra killarnas gäng och alla dessutom inriktade på att göra livet surt för dem som gör något ingen av de här grabbarna behövt göra själva, slita, jobba

Det är skrämmande att se att alla deras kompisar verkar sluta upp i de hotfulla trakasserierna, ingen som gör något för att hindra. Man förstår att taxichauffören som jagas av långa killen är rädd, killen verkar för tillfället inte ha mycket till spärrar. De båda taxichaufförerna är ganska små till växten och båda är av utländsk härkomst. De flertaliga välpolerade välbeställda ungdomarna jagar dem med en fruktansvärd ilska, nya tiders övergrepp och gamla tiders unken kolonialism, nu på en gata nära dig.

Uppenbarligen trodde att de kan göra hur de vill, mot de mest utsatta av yrkesgrupper.Jjag skäms intensivt för mitt släkte, berusade lundastudenter. När jag efter fyra minuters telefonkö når polisen har någon skingrat ungdomarna och taxibilen rullar bort. Valborg 2008 blev för mig en påminnelse om hur fel det kan gå och med säkerhet går ganska ofta framåt kvällningen, sen tio tusen studenter spenderat en dag i parken med öl, vin och mousserande och sen ska fortsätta festen. Antagligen på grund av detta och den obeskrivligt fruktansvärda händelsen på Stora Södergatan tillhör jag en av de få som inte sörjer att Systembolaget håller stängt på Valborg.

Visst ska folk dricka och ha det kul på Valborg, vilket den stora massan klarar av att göra. Men ta hand om varandra, bortom den tjugonde ölen lurar kanske ännu en av det alkoholburna vansinnets meningslösa återvändsgränder.

David Gustafsson