AF Bostäder rensar ut cyklar

- in Nyheter

Har du sett en gul lapp på din cykel? Ta då bort den innan den 27 november, för annars kommer cykeln att betraktas som övergiven och fraktas bort.


Sedan flera år tillbaka transporterar AF Bostäder bort trasiga och övergivna cyklar från Lunds studentområden, och nu är det dags igen. Utrensningen genomförs för att städa i cykelställen, och för att eventuellt återföra stulna och sedan övergivna cyklar till sina ursprungliga ägare. Den ansvarige entreprenören Ola Schrevelius tycker sig se resultat, men anser ändå att studenterna tar för lite ansvar för sina ägodelar när de lämnar sin cykel vind för våg.

– Varje år måste vi fortfarande transportera bort hundratals cyklar, säger han.

Återfås mot bevis

Nu placeras gula klisterlappar ut på alla cyklar och om lapparna inte tas bort inom loppet av två veckor, kommer cyklarna att transporteras bort. Cyklar i fungerande skick lämnas till polisen, medan de som är kasserade skickas till återvinning.

De studenter som av någon anledning inte tar bort klisterlappen och på så sätt blir av med sin cykel har tre månader på sig att hämta cykeln hos polisen innan den klassas som hittegods. Men för att kunna hämta ut sin cykel krävs någon form av ägandebevis, som nyckel, foto, kvitto eller ramnummer. De studenter som saknar detta kan inte återfå sin cykel.

Bortresta drabbas

– Visst är det flera som blir förbannade när deras cyklar försvinner, men samtidigt är det ju bra att det görs, säger Johannes Eriksson på Ulrikedal, som själv övergav sin cykel när han lämnade den förra studentbostaden på Delphi.

De som bidrar mest till denna stora mängd ägarlösa cyklar är främst utbytesstudenter och andra studenter som lämnar staden. Men även de lundastudenter som tillfälligt är bortresta under en längre tid, kan alltså drabbas av att deras cyklar försvinner.

Kort tidsfrist

När Lundagård frågar studenter på AF Bostäders bostadsområden, visar det sig att informationslappar saknas, och att vissa är omedvetna om vad som sker.

– Ett mejl har skickats ut till alla studenter, men det skulle inte skada med också några lappar i trappuppgångarna, säger Filip Evander på Ulrikedal, som själv inte visste någonting om utrensningen.

Flera studenter tycker att två veckor är för kort tid för att säkert hinna reagera. Men Ola Schrevelius anser att de positiva konsekvenserna väger över de negativa, och han har ännu inte stött på några klagomål.

– Men om någon skulle bli av med sin cykel utan att få tillbaks den, så skulle vi självklart ersätta denne.

Text: Frida Sandström
Foto: James Jones Huang