Sverige tar över piratjakten

- in Nyheter

Handelsfartyg utanför Somalias kust har i åratal plågats av piratattacker. Nästa år blir Sverige ansvarig för den militära insatsen i området. Under torsdagen diskuterades både nutida och äldre pirater under ett seminarium i Edens hörsal.

Sverige har under sommaren och hösten bidragit med tre fartyg i Operation Atlanta, EU:s insats för att stoppa piraterna i Adenviken utanför Somalias kust. I april 2010 blir Sverige huvudansvarigt och minfartyget HMS Carlskrona ska användas som militärt högkvarter för EU-staben. Enligt örlogskapten Jonas Kindgren, som varit placerad vid Operation Atlantas högkvarter, handlar det om precis som tidigare om ett samordningsuppdrag.

– Vår uppgift är att få handelsfartygen i Adenviken, ett område stort som Europa, att förflytta sig som vi vill. Det är en mycket komplicerad uppgift.

Kostsam insats

Jonas Kindgren visar på en karta hur 25 000 handelsfartyg om dagen måste passera genom ett smalt område som skyddas av krigsfartygen vissa tidpunkter för att på så sätt undvika piratattacker.

– Det är inte lätt och vi måste samordna våra insatser med andra krigsfartyg från länder som USA, Ryssland och Kina, säger han.

Jonas Kindgren säger att ledarskapet i Adenviken blir kostsamt för de svenska skattebetalarna.

– Vi måste kunna kommunicera med alla i området. Utrustningen som ska installeras på HMS Carlskrona blir därför mycket dyr. Men man måste komma ihåg att det inte är militären som tar de här besluten. Vi gör bara det som regeringen säger till oss att göra.

”Fått nog av fattigdom”

Seminariet tog också ett historiskt grepp på sjöröveri genom Charles Wheeler från Hong Kong Institute for the Humanities and Social Science och Mark LeVine, gästprofessor vid Centrum för mellanösternstudier.

– Pirater har funnits lika länge som skeppen. När det gäller uppkomsten av sjöröveri har det alltid handlat om marginaliserade grupper i samhället. Fattiga, utslagna människor, säger Mark LeVine.

Han får medhåll av Charles Wheeler.

– Det har alltid varit så, vare sig det handlar om Frankrike och England på 1500-talet eller om Kina på 1700-talet. Sjöröveri blir till när en grupp människor reser sig upp och säger: Nu har vi fått nog av fattigdom och förtryck. Nu gör vi någonting åt saken.

– Det sjöröveri vi ser i Adenviken i dag är delvis ett resultat av att mängder av giftigt avfall dumpades utanför kusten i slutet av 1980-talet. Föroreningarna förstörde bland annat fisket och gjorde mängder av människor fattiga. Nu har det och mycket annat lett till att många ser sjöröveriet som en desperat, sista utväg att undfly fattigdomen, säger Mark Levine.

Neutraliteten hotad?

Seminariet avslutas med en kortare frågestund där åhörarna får ställa frågor till kvällens panel.

På frågan om hur Sveriges neutralitet påverkas av den militära insatsen i Adenviken ger Jonas Kindgren ett ganska kort svar.

– Det är en bra fråga, även om det rör sig om en EU-ledd operation. Man måste ha en väldigt bra fingertoppskänsla när man ger sig in i en situation som den här.

Text: Mathias Rosqvist
Foto: James Jones Huang