Vilken bok är den mest utlånade?

- in Nyheter
@Lundagård

Är du samhällsvetare, gubbe och torrare än fönat fnöske?

Då har du goda chanser att ta dig in på tio-i-topp-listan över universitetets mest utlånade böcker.

De tio böcker som studenterna oftast plockat ned från hyllorna på universitetets olika bibliotek är en ganska homogen skara tegelstenar. Till exempel är nio av tio författare män.

Med undantag för en handbok i statistikdataprogrammet SPSS tangerar ingen av volymerna den djupare naturvetenskapens gränser. De snålaste, eller kanske mest ekonomiska, studenterna verkar i stället vara just ekonomerna och juristerna, med sexiga titlar som ”Civilrätt”, ”Den nya ekonomistyrningen” och ”Organisationer, ledning och processer” på topplistan. Och så den sista gemensamma nämnare: alla tio titlar präglas av en monumental, studieångestframkallande torrhet.

Böcker man inte vill ha

Bibliotekarie Åsa Forsberg säger sig vara något förvånad över vinnaren.

– Ja, jag hade trott att det skulle vara Backmans ”Rapporter och uppsatser”. Det är en sådan där bestseller som många studenter råkar ut för.

Det är rätt bedövande titlar. Är det därför studenterna lånar böckerna i stället för att köpa dem?

– Visst kan det vara så, att den här boken vill man helst inte ha i sin bokhylla. Sedan är alla böcker på listan sådana som används mycket inom alla möjliga områden, sådana som många har användning för, säger Åsa Forsberg.

Kanske den mest användbara

Överst på listan tronar norrmannen Steinar Kvales bok ”Den kvalitativa forskningsintervjun”, som översattes 1997 från engelskan av Sven-Erik Torhell.

Lundagård ringer upp den sistnämnde för att gratulera.

Visste du att ”Den kvalitativa forskningsintervjun” var universitetets mest utlånade bok?

– Åh sjutton. Nej det visste jag inte. Jag hoppades kanske att den var mer köpt än utlånad, men det är kul det med.

Är den lika tråkig som den låter?

– Vad ska man svara… Metodböcker som den här är ju så satans tråkiga att översätta. Det handlar om hur man ska göra intervjun ansikte mot ansikte eller med formulär, hur många man ska ha med, en massa sånt. Jag tycker nog att den är ganska levande skriven för att vara en sådan typ av bok. Men jag skulle aldrig i livet läsa den frivilligt.

Varför tror du att den är så populär i så fall?

– Det är kanske inte för att det är den roligaste boken, men möjligen den mest användbara?

Text: Tove Sundén
Foto: Karoline Saether